MENU
Головна » 2008 » Серпень » 23 » Підземне місто у Чернігові — Антонієві печери — дивує відкриттями
15:18
Підземне місто у Чернігові — Антонієві печери — дивує відкриттями
 
Справжня перлина чернігівського підземелля - церква Феодосія Тотемського. Важко повірити, що цей величезний храм знаходиться під землею. У звивистих лабіринтах підземель мелодія буквально розсипається - чітко чутно кожну ноту.

Незабаром закінчиться реконструкція, і тоді тут знову будуть проходити церковні служби. А знайдені нещодавно печери досліджують і відкриють для вільного відвідування.

Приголомшливі відкриття чи не щодня роблять дослідники відомих Антонієвих печер у Чернігові.

Підземне місто виявилося справді безкрайнім. Вчені припускають, що поки побачили лише малу частину храмів і монастирів, де відбувалося таємне поклоніння Богу.

Cтарий дубовий гай протягом століть приховував ціле підземне місто. Навіть місцеві жителі, які часто сюди приходили, не здогадувалися, що в них під ногами на глибині - древні монастирі й храми. Спочатку, коли чернігівські археологи натрапили на тунель, що вів кудись під землю, вони й уявити собі не могли, що на них чекає справжня сенсація.

Олександр Добрица, дослідник Антонієвих печер, історик, говорить:«Вийшли ми на цей комплекс випадково. Пагорб провалився, побачили каплицю - від її був хід. Спустившись, були вражені - там можна проїхати машиною».

Вже незабаром стало зрозуміло, що відкриті підземелля за своїми розмірами не менші відомих печер Києво-Печерської Лаври. Повністю підземне місто поки не досліджене. Учені пройшли тільки перші сотні метрів. Кожен крок пов'язаний з ризиком, ґрунт може обвалитися будь-якої хвилини.

За переказом, це підземне місто заснував «батько руського чернецтва» Антоній Печерський у середині XI століття. Він біг сюди в Чернігів від гніву київського князя Ізяслава й заснував відомий всім монастир. Пізніше Антонієви печери стали центром паломництва, але більша частина древнього підземного міста виявилася занедбаною.

Судячи з розмірів печер, давньоруські монахи-затворники були зовсім невеликого росту, метр шістдесят. За 50 років вчені знайшли тут кілька десятків різних підземних ходів - від 10 до 100 метрів.

Але десь, за легендою, є найбільший тунель, що веде звідси прямо до Києво-Печерської Лаври, це відстань майже 200 кілометрів.

Чернече житло - аскетичне. На стіні ікона, посередині келії табурет. Сотні прочан просять тут про зцілення. І, за словами працівників заповідника, чудеса іноді звершуються.

Володимир Руденок, завідувач відділом наукових досліджень печер і пам'ятників археології національного заповідника «Чернігів Стародавній», розповів: «Привезли хлопця сюди на інвалідному візку - він абсолютно не відчував рук і ніг. А через 5 днів після таких от 2-годинних сеансів перебування тут він раптом сказав, що в нього чешеться нога. Для всіх це був шок. А через півроку його сюди вже приводили під руку, він уже опирався на ногу».

Подібні історії, як магніт, притягають сюди людей, упевнених, що Антонієви печери зберігають ще багато таємниць, які наука пояснити поки не в силах.

Віталій КАДЧЕНКО, Перший канал Фото: Сергій СТУК

За матеріалами сайту val.ua

Переглядів: 1109 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz