MENU
Головна » 2008 » Серпень » 19 » Віруючі Здолбунівщини, як і всі православні, молитовно відзначили Преображення Господнє
19:57
Віруючі Здолбунівщини, як і всі православні, молитовно відзначили Преображення Господнє
У всіх храмах Здолбунівського благочиння відбулись святкові богослужіння на честь свята Преображення Господнього.
Після богослужіння священиками були прочитані спеціальні молитви і звершено освячення винограду, яблук та інших плодів.
Пропонуємо прочитати коротеньку історію свята Преображення, та переглянути фотографії зі святкування Преображення Господнього у Різдво-Богородичному храмі смт. Мізоч, богослужіння в якому очолив настоятель храму, благочинний Здолбунівського району протоієрей Олександр Карпюк у співслужінні другого священика храму Миколая Семенюка.
 

Сьогодні, 19 серпня, православна церква відзначає Преображення Господнє, у народі - Яблучний Спас.

Відповідно до християнської традиції, Преображення Господнє - це свято, установлене на спомин про велику подію в житті Іісуса Христа, коли він, здійснивши половину свого земного служіння й довівши свою божественність вченням і чудесами, вирішив ще особливим чином явити учням славу свого Божества.

Для апостолів сенс Преображення Господнього полягав у тому, щоб вони, коли побачать розіп'ятого Іісуса, не засумнівалися в його вченні, а засвідчили добровільне страждання та смерть Бога за людей. І проповідали світові, що Господь Ісус Христос є справжнім Сином Божим.

Преображення показало наявність в Іісусі Христі двоїстої природи - божественної та людської. Під час Преображення було явлення Сина при свідченні Отця та Святого Духа, тобто, явлення усіх осіб Святої Трійці. У цей час не відбулося заміни божественної природи Христа, - навпаки, його божественність було виявлено в його людській природі. За словами Іоанна Златоуста, Преображення відбулося, «щоб показати нам майбутнє перетворення єства нашого та майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».

Символічною є й поява Мойсея  та Іллі. За висловом Іоанна Златоуста, «один померлий та другий, що ще не претерпів смерті», постали для того, щоб показати, що «Христос має владу над життям і смертю, володарює над небом і землею». Місцем Преображення церковний переказ вважає гору Фавор у Галілеї. Свята Єлена, мати першого римського імператора-християнина Костянтина Великого, побудувала на горі храм на честь Преображення Господнього, зруйнований в XIII ст. В VIII ст. св. Іоанн Дамаскін і Козьма Маюмський склали піснеспіви на це свято, якими православна церква прославляє його й донині.

У православному календарі свято припадає на Успенський піст. Саме в цей час у садах і на городах достигає багато фруктів та овочів, на полях закінчуються жнива. Наші предки, які закликали на всі свої справи благословення Боже, закликали його й на земні плоди. У свято Преображення всі дари приносилися в церкву для освячення й тільки після цього хліб, фрукти та овочі нового врожаю починали вживати в їжу.

Після освячення яблука традиційно роздають усім парафіянам, бідним і незаможним людям, а також посилають додому хворим.
За матеріалами http://preobrazhenie.paskha.ru/
 
Під час богослужіння
 
Причастя віруючих
 
 
 
 
Освячення плодів
Переглядів: 962 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
1
1 Alex • 21:38, 19.08.2008
Фоторепортаж урочистих богослужінь- дуже хорша справа!
avatar

Сайт створено у системі uCoz