MENU
Головна » 2008 » Вересень » 29 » КИЇВ. Православні віруючі молитовно вшановують чудотворну ікону Божої Матері «Призри на смирення» у Свято-Введенському монастирі
16:39
КИЇВ. Православні віруючі молитовно вшановують чудотворну ікону Божої Матері «Призри на смирення» у Свято-Введенському монастирі
 
29 вересня православні віруючі молитовно вшановують чудотворну ікону «Призри на смирення», яка перебуває у Свято-Введенському чоловічому монастирі. Цього року виповнюється 15 років, як образ Богородиці чудесним чином відтворився.

Ікона «Призри на смирення» (XІХ ст.), що прославилася чудесним явленням - нерукотворним відбитком на склі - була принесена в дарунок Введенському храму восени 1992 року схимонахинею Феодорою. Чернече життя в цій обителі тоді тільки розпочиналося. Виготовили спеціальний кіот, і ікона була встановлена в храмі, ліворуч від іконостаса.

Улітку 1993 року настоятель Введенської громади ігумен Даміан звернув увагу на потемнілі фарби ікони, що містилася в дерев'яній рамі під склом. Було вирішено запросити реставраторів, щоб визначити причини зміни шару фарб. Однак 1 серпня, у день пам'яті преподобного Серафима Саровського, коли рама зі склом була знята, всі присутні побачили, що тональність фарб на іконі не змінилася, а на склі зі зворотного боку з'явився чудесний сріблястий відбиток, що був точною копією силуетів Богоматері й Немовляти.

У результаті досліджень київських учених було встановлено, що світло-сірого кольору відбиток на склі органічного походження і є нерукотворним відображенням Богоматері й Немовляти, який на темному тлі виглядає негативом, а на білому - позитивом.

Скло з відображенням було встановлено в кіоті поруч із іконою.

Від самої ікони й від нерукотворного її відбитка на склі стали відбуватися зцілення.

22 листопада 1995 року Священний Синод Української Православної Церкви постановив вважати Київську ікону Божої Матері «Призри на смирення» чудотворною, зі святкуванням в її честь 29 вересня. Щороку 1 серпня у Свято-Введенському чоловічому монастирі урочисто відзначається також день явлення чуда - нерукотворного відбитка на склі.

Уперше святиня з'явилася в 1420 році заради утішання жителів Пскова під час великого голоду. Ікона зберігалася у Пскові, припускають, що чудотворний образ загинув під час стихійного лиха. До нас дійшли два списки цієї ікони. Один перебуває в Київському Флорівському Вознесенському жіночому монастирі, другий прикрашає головний храм у Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі.

Уже кілька років тут підтримують добру традицію: чудотворну ікону Божої Матері «Призри на смирення» на прохання віруючих і з благословення священноначалля вивозять у єпархії УПЦ для молитовного поклоніння, а до монастиря привозять інші чудотворні ікони (Почаївську, Касперівську, Боянську та інші).

Интересный Киев

Переглядів: 943 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz