MENU
Головна » 2008 » Вересень » 18 » Виставка "Православна ікона Росії, України, Білорусі" відкриється у Мінську
14:03
Виставка "Православна ікона Росії, України, Білорусі" відкриється у Мінську
Впродовж 2008 року, провідні музейні заклади трьох країн – Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (Київ, Україна), Державна Третьяковська галерея (Москва, Росія), Національний художній музей Республіки Білорусь (Мінськ, Білорусь), реалізують великий проект до 1020-річчя Хрещення Русі - міжнародну виставку "Православна ікона Росії, України, Білорусі", мета якої – представити широкій громадськості найкращі зразки іконопису своїх країн. Виставка відбувається в три етапи: з 29 травня по 13 липня вона з успіхом проходила у Державній Третьяковській галереї (Москва, Росія); з 28 липня по 14 вересня її можна оглянути у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. На сьогоднішній день виставка мандрує до столиці Білорусії – Мінська, де з 29 вересня по 9 листопада – у Національному художньому музеї Республіки Білорусь (Мінськ) відбудеться її показ громадянам країни.
Виставка "Православна ікона Росії, України, Білорусі" представляє понад 100 раритетів XIV-ХIX ст.
Символічним є те, що українську частину експозиції презентують пам'ятки, які зберігаються на святій лаврській землі, де створював свої шедеври легендарний митець Київської Русі преподобний Аліпій і звідки починається історія вітчизняного іконопису. Організатори намагалися відобразити етапи еволюції місцевого іконопису. Самобутнім є образ "Зішестя в пекло" XVI ст. Також, слід відзначити ікони "Спас на престолі", "Успіння Богородиці" та інші періоду розквіту українського бароко - XVII-XVIII ст. Національний Києво-Печерський заповідник представив ікони з різних регіонів України - Волині, Галичини, Київщини, твори майстрів лаврської іконописної школи.
Найдавнішими на виставці є ікони, що зберігаються в фондах Державної Третьяковської галереї. На виставці представлені зразки іконопису різних художніх центрів: Ярославля, Суздаля, Великого Новгорода, Пскова, Москви XIV-XVI ст. Мешканці Києва і гості столиці України мають чудову нагоду побачити: ікону XIX ст. із зображенням високого багатоярусного іконостасу, шановані у всіх трьох народів ікони Богородиці і святителя Миколая XV-XVI ст., образи з деісусного чину іконостасів.
Білоруська частина експозиції демонструє різноманітність стилів і напрямків – від пам'яток, які зберігають візантійські традиції, до творів епохи бароко і класицизму XVI-XIX ст. Походять вони, переважно, з сіл Брестської, Могильовської, Гомельської та ін. областей. Ікони демонструють вагомий внесок білоруського мистецтва в світову художню скарбницю.
 
Переглядів: 863 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz