MENU
Головна » 2008 » Вересень » 11 » Єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр назвав пріоритетними завданнями для Церкви освіту, присутність в інформаційній сфері та соц.проекти
17:39
Єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр назвав пріоритетними завданнями для Церкви освіту, присутність в інформаційній сфері та соц.проекти

В інтерв'ю офіційному сайту Української Православної Церкви єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко), секретар Предстоятеля УПЦ, назвав пріоритетні завдання для Церкви в Україні. На думку архіпастиря, найважливіше сьогодні приділяти увагу освіті, присутності Церкви в інформаційній сфері та соціальним проектам.

Єпископ Олександр закликав звернутися за досвідом Церкви в XVII столітті, в епоху святителя Петра Могили. «Яким чином Петрові Могилі вдалося модернізувати Церкву? Він створив школу, випускники якої отримували ґрунтовну богословську й гуманітарну освіту», - зазначив владика. Сьогодні ж в «історично пов'язаній із традиціями богословської школи» Києво-Могилянській Академії немає навіть богословського факультету, як і в більшості інших українських вузів. Через відсутність богословських дисциплін у програмах вищих навчальних закладів, за словами владики, «майбутня культурна еліта країни не має уявлення про православну традицію та історію Церкви».

Єпископ Олександр підкреслив, що Церква, враховуючи специфіку сучасного інформаційного світу, «повинна жити в ньому за своїми, особливими законами». За словами владики, хоча «Бог і Церква не можуть бути предметом реклами», але «життя Церкви все-таки повинно бути відображено в засобах масової інформації». Причому це має відбуватися таким чином, щоб «читач або глядач могли переконатися в тому, що Церква - це не лише соціологічна реальність, а й реальність містичного плану: втілене у просторі й часі Христове Тіло».

Стосовно соціальної діяльності, секретар Предстоятеля УПЦ звернув увагу на те, що Церква, якщо хоче бути вірною духу Євангелія, повинна «перебувати скрізь, де має місце людське страждання».

Звершуючи соціальне служіння, Церква не намагається нав'язати людині свій світогляд або перетворити благодійність у привід для «конфесійної пропаганди», сказав владика Олександр.

«Щоб стати реальним інструментом впливу на суспільство, дияконія повинна бути повсюдно, будуючи мости між Церквою та суспільством на „найнижчому рівні"», - додав владика.
 
Переглядів: 967 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz