MENU
Головна » 2008 » Вересень » 1 » КОНСТАНТИНОПОЛЬ. Патріарх Варфоломій закликав православних віруючих жити в гармонії із навколишнім світом
16:50
КОНСТАНТИНОПОЛЬ. Патріарх Варфоломій закликав православних віруючих жити в гармонії із навколишнім світом
 
1 вересня, на початку церковного новоліття за новим стилем, Патріарх Варфоломій звернувся з посланням до православних віруючих, у якому призвав задуматися «про стан нашої благодатної планети» і помолитися «про збереження всього світу».

Більше двох десятиліть тому попередник Патріарха Варфоломія на Константинопольському престолі Патріарх Димитрій проголосив 1-е вересня днем молитви про захист благого Божого творіння. Своєю ініціативою він хотів запобігти руйнівним наслідкам недоброго використання навколишнього середовища. У своєму посланні Патріарх Димитрій підкреслював, що на відміну від інших неправильних людських вчинків, забруднення природного середовища може заподіяти величезні і непоправні збитки, зруйнувавши майже усі види життя на планеті.

«У світлі того, що ми бачимо сьогодні, стає зрозумілим, що його слова були пророчими», - сказав у своєму посланні Патріарх Варфоломій.

Він також відзначив, що «висунуті сьогодні духовні й моральні аспекти екологічної проблеми стали, як ніколи раніше, загальною свідомістю всіх людей, особливо молодих, які, крім усього іншого, усвідомляють, що у всього людства одна доля».

Разом з тим сьогодні, із співчуттям зазначив Патріарх, картина світу «виглядає цілком протилежною тій чуйності, яку проявляють люди до екологічної проблеми».

«Особливе занепокоєння викликає той факт, що найбідніші та найбільш незахищені верстви людського суспільства відчувають на собі наслідки екологічних проблем, яких вони й не створювали», - додав він.

Його Всесвятість сказав, що «за допомогою різних наукових конференцій, у яких беруть участь представники різних християнських церков і релігій, а також різних галузей людських знань, Вселенська Патріархія прагне створити міцний і передовий союз між релігією й наукою, ґрунтуючись на наступному фундаментальному принципі: для того, щоб була досягнута мета, тобто порятунок природного середовища, обидві сторони повинні виявити бажання до взаємоповаги й співробітництва».

За словами Патріарха, Вселенська Патріархія «бажає внести свій внесок у розвиток екологічної етики, яка повинна показати, що використання навколишнього світу й користування матеріальних благ повинні мати євхаристійний характер і супроводжуватися вдячними молитвами Богові; з іншого боку, зловживання навколишнім світом й участь у ньому без звертання до Бога є грішним, грішним не тільки перед Творцем Богом, але й перед творінням - нашим ближнім».

Звертаючись до православних віруючих, Вселенський Патріарх Варфоломій підкреслив, що «зловживання, відхилення, порушення й егоїстична поведінка людини сприяють руйнуванню співчуваючої і підданої тлінню тварної природи», і це руйнування насправді є саморуйнуванням. Патріарх призвав кожну людину при використанні навколишнього середовища бути в гармонії із законами природи.
 
Переглядів: 854 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz