MENU
Головна » 2009 » Лютий » 20 » Перша київська православна «Масляна» запрошує гостей та обіцяє бути гучною й веселою
17:35
Перша київська православна «Масляна» запрошує гостей та обіцяє бути гучною й веселою
 
Київська Митрополія Української Православної Церкви продовжує відроджувати благочестиві православні народні традиції. Місяць тому, 19 січня, вперше в новітній історії УПЦ у день свята Водохреща Блаженніший Митрополит Володимир освятив води Київського Йордана - Дніпра. На хрещенські гуляння зібралися сотні киян, чимало з них того дня після освячення пірнали в крижану хрещенську воду, для багатьох цей досвід став першим у житті.

Ще більш гучне, а до того ж і для душі корисне свято очікує на мешканців та гостей столиці й цієї неділі - 22 лютого, коли в парку будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ відбудуться народні гуляння з нагоди свята Масляної.

Цього дня о 9.00 в дерев'яному храмі на честь Усіх Святих, що на території будівництва кафедрального собору, Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні вікаріїв Київської Митрополії та столичного духовенства звершить Божественну літургію, після якої благословить віруючих.

Об 11.00 на гостей свята чекатимуть численні конкурси, ігри, розваги, а також традиційне частування млинцями й гарячим вином.

До організації свята Масляної долучилися творчі сили активних столичних парафій. Широку розважальну програму представлять православні скаути України.

Як розповіла співробітниця Синодального відділу УПЦ по благодійності та соціальному служінню Леся Прокопович, у парку, де відбуватиметься свято, православні скаути розгорнуть 20 ігрових майданчиків. Тут кожен відвідувач знайде заняття до душі: стріляючи в тирі чи випробовуючи себе в спритності в «Країні мавп», беручи участь у музичних, творчих, мистецьких конкурсах, естафетах, квестах чи змагаючись за звання найбільшого ерудита. Зацікавить гостей свята й древня козацька забава - «Бої з мішками». У чому ці бої полягатимуть, скаути не уточнювали, сказали лишень, що кожен учасник матиме можливість відчути себе справжнім козаком.

Серед музичних виконавців, запрошених на свято, - знані серед шанувальників церковного співу камерний хор «Кредо», академічний хор Київських духовних академії та семінарії, директор Міжнародного фестивалю авторської пісні «Благодатне небо» Олексій Ахаїмов, бардівський колектив «Золоті куполи Києва» тощо.

Наймолодших гостей свята запросять на ігровий майданчик учні недільної школи храму в ім'я святих апостолів Петра й Павла (що на Куренівці).

Ведучі, молоді православні активісти Олександра Голубєва та Сергій Дудко, вестимуть конкурсну програму для дітей. Вихованці недільної школи «Радощі», що при храмі в ім'я Архангела Гавриїла (домова церква телеканалу «Глас»), запропонують увазі відвідувачів святкову виставу «Масляна»; недільна школа Київського Свято-Троїцького Іонинського монастиря завершуватиме театральну частину свята міні-виставою «Хрещення Русі». Виступи дитячих театрів транслюватимуться на великих моніторах, встановлених у сквері, отже побачити їх зможуть усі бажаючі.

Духовну підтримку святкувань забезпечить Київська духовна семінарія. Окрім того, у сквері буде встановлено декілька наметів, у кожному з яких гості «Масляної» зможуть дізнатися про духовне значення свята та Великого посту, що розпочнеться за тиждень. Надаватимуть інформацію студенти КДАіС.

На свято запрошені й представники державної та столичної влади. Зокрема планується, що київську «Масляну» відвідають Президент України Віктор Ющенко, мер міста Леонід Чернівецький, заступник мера Ірена Кільчицька, губернатор Київщини Віра Ульянченко; народні депутати Петро Порошенко, Віктор Янукович; Лілія Подкопаєва, Яна Клочкова, Руслана Писанка та інші цікаві персони.

Під час святкувань гостям роздаватимуть буклет, присвячений будівництву Свято-Воскресенського кафедрального собору Української Православної Церкви, а всі пожертви, зібрані під час акції, підуть саме на зведення головного храму України.

Фінальним акордом "Масляна" прозвучить за тиждень - 28 лютого, у сквері поблизу Свято-Іллінського храму на Подолі. 

Місце проведення заходу: транспортна розв'язка на перетині Залізничного шосе й бульвару Дружби народів, станція метро «Либідська».
 
Переглядів: 894 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz