MENU
Головна » 2009 » Лютий » 5 » Блаженніший Митрополит Володимир розповів, чому відмовився висувати свою кандидатуру на Патріарший престол та чи приїде Святійший до України
08:32
Блаженніший Митрополит Володимир розповів, чому відмовився висувати свою кандидатуру на Патріарший престол та чи приїде Святійший до України
 
Відразу після завершення Архієрейського й Помісного Соборів РПЦ у Москві та повернення української делегації, що брала участь у Соборах, до України, 3 лютого в Києві в резиденції Предстоятеля УПЦ в Києво-Печерській Лаврі відбулася підсумкова прес-конференція. Вітаючи журналістів, Блаженніший Митрополит Володимир зазначив: «Ми запросили вас до нашої Святої Лаври, щоб поділитися своїми думками стосовно Соборів, які відбулися цими днями в Москві».

Предстоятель УПЦ зауважив, що «хоча під час дискусій висловлювалися численні точки зору, Собори відбулися в дусі єдності». Як розповів Архіпастир, обидва Собори починалися з Божественної літургії й закінчувалися молитвою, а результатом їхньої роботи стало обрання нового Патріарха Московського і всієї Русі, яким став Місцеблюститель Патріаршого Престолу митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил.

Характеризуючи пріоритетні завдання, які стоять перед новим Патріархом, Блаженніший Митрополит Володимир висловив упевненість, що Святійший Кирилл «покаже добрий приклад життя, поведінки й звершення високого служіння». «Я давно знаю Святійшого Патріарха Кирилла, - зауважив Блаженніший Владика. - Ми разом працювали з покійним митрополитом Никодимом (Ротовим). Ця людина активна, розумна, яка може грамотно повести діалог, як з внутрішніми, так і з зовнішніми силами. Я думаю, що він додасть активності самій Церкві. Сподіваюся, що все це буде прикладом для нашого єпископату, духовенства та віруючих».

Щодо широко поширюваних у ЗМІ побоювань більш активного зближення РПЦ із Римо-Католицькою Церквою, яке може статися за нового Патріарха, то Блаженніший Митрополит Володимир наголосив, що «діалог між усіма Церквами відбувається протягом усіх днів нашого життя». Та водночас «нашим людям не слід боятися, що щось надзвичайне станеться у зв'язку з обранням нового Патріарха, наприклад, об'єднання або поступка одне одному. Досі не було ще зустрічі Ватикану з нашими Патріархами. Вона весь час готується, але потім чомусь зривається. Але попри це, якісь відносини мусять все-таки між нами бути. Можливо, навіть не віросповідного характеру, а практичної діяльності Церкви в сучасних умовах».

На запитання, за кого він віддав голос під час виборів Патріарха, Блаженніший Митрополит Володимир сказав, що голосував за митрополита Кирила. І додав, що «голосування показало, що між представниками Української Православної Церкви не було ніяких протиріч».

Лунали також запитання, чи не висловлював новий Патріарх бажання відвідати Україну і коли цей візит може відбутися. Блаженніший Митрополит Володимир зазначив, що розмова про те, що Святійший обов'язково відвідає Україну, була, проте, коли це станеться, наразі невідомо. «Але, відверто кажучи, ми завжди готові», - наголосив Архіпастир.

Напередодні Соборів в українських ЗМІ активно обговорювалася думка щодо того, чи зможе посісти Патріарший престол Предстоятель Української Православної Церкви - Блаженніший Митрополит Володимир. На передсоборних зборах, що відбулися 17 січня в Києво-Печерській Лаврі, Український Архіпастир публічно відмовився висувати свою кандидатуру, побажавши радше залишитися «121-м Митрополитом Київським». На прес-конференції журналісти поцікавилися про причини відмови Блаженнішого Владики балотуватися. На це Предстоятель зазначив, що «для цього звання потрібна більш-менш молода людина, яка б могла активно захищати інтереси Церкви, нести в світ проповідь церковну та правду Євангельську, активізувати служіння Церкви суспільству. Дуже важливо враховувати соціальний аспект і постійно звершувати справи милосердя, особливо в наш складний час». Таким чином, зазначив Архіпастир, справ багато, а тому «нехай молодші люди попрацюють більш активно, а ми будемо допомагати, чим зможемо».
 
Переглядів: 798 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz