MENU
Головна » 2008 » Липень » 28 » КИЇВ. Святіші Патріархи Варфоломій та Алексій зустрілися «віч-на-віч»
13:17
КИЇВ. Святіші Патріархи Варфоломій та Алексій зустрілися «віч-на-віч»

27 липня у резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Вселенського Патріарха Варфоломія І і Святішого Патріарха Алексія ІІ у режимі «за зачиненими дверима», повідомляє офіційний сайт УПЦ. Після завершення бесіди Патріархи прокоментували для преси результати переговорів.

Вселенський Патріарх Варфоломій зазначив, що подібні бесіди є дуже корисними для ведення конструктивного діалогу, особливо «коли між братськими православними Церквами існують проблеми». «Ми вирішили працювати на налагодження взаємовідносин між двома православними Церквами - Руською та Константинопольською, адже ми разом несемо відповідальність за єдність Православ'я», - сказав Святіший Патріарх Константинополя - Нового Рима Варфоломій. Також він висловив сподівання, що Предстоятель Руської Православної Церкви відвідає Всеправославну зустріч, що відбудеться у жовтні 2008 року у Стамбулі.

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ також підтримав ідею щодо ведення переговорів для вирішення питань, що постають між Церквами. «Сьогодні були заявлені питання, що є спірними, проблемними, і ми домовились, що делегації наших Церков повинні підготувати певні розробки з цього приводу. І ми приймемо рішення, що будуть відповідати інтересам наших Церков», - підсумував він.

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) так прокоментував дану зустріч: «Питання помісної Церкви зараз хвилює і владу, і суспільство, воно знаходиться у центрі уваги усього православного світу, міжнародної спільноти. Але ще у більшій мірі хвилює воно Церкву. Про необхідність єдності ми неодноразово заявляли. Це питання було на порядку денному розмови Патріархів».

«Головний результат, я вважаю, полягає в тому, - продовжив отець Кирил, - що відтепер будь-які кроки, які будуть здійснюватися заради подолання проблем розділення українського Православ'я, будуть робитися разом. Не буде односторонніх дій, не буде лише політичних ініціатив. Буде налагоджено кращу співпрацю між владою і Церквою, між Церквами в Україні і між Церквами на загально-православному рівні. І це є найочевиднішим висновком розмови».

«Ці переговори стали справді історичною подією у відносинах між двома Церквами, взагалі у новітній історії Православної Церкви. Цей діалог можна назвати найвизначнішою подією серед усіх урочистостей з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі. Переговори поклали початок для нової фази стосунків, співпраці між двома найбільшими та найвпливовішими Церквами у православному світі», - підсумував голова ВЗЦЗ.

Офіційний сайт УПЦ
Переглядів: 993 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz