MENU
Головна » 2009 » Січень » 2 » Різдвяне послання Преосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького
14:19
Різдвяне послання Преосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького
 
Різдвяне послання

Преосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького, всечесним отцям, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви в Рівненській єпархії

Дорогі отці, браття і сестри!

                Зірка, яка яскраво засвітила над Віфлеємською печерою більше двох тисяч років тому, знову освітлює нам дорогу, яка веде до Новонародженого Христа, веде до спасіння, даруючи нам радість святкування Різдва Христового і Новоліття.

                Свято Різдва Христового знову прийшло на нашу землю, і знову у всіх наших храмах звучить дивна ангельська пісня «Слава в вишніх Богу і на землі мир». Син Божий, Господь Іісус Христос, тихо й смиренно прийшов у цей світ в образі простої людини, народившись від Пречистої Богородиці, Приснодіви Марії, щоб через страждання на Голгофі дарувати усім нам духовне Преображення і спасіння. Син Божий прийшов на землю, щоб привести нас до Свого Небесного Отця і повернути нам втрачене райське блаженство.

                Святитель Василій Великий радісно вигукує: «Бог - на земле, Бог - среди людей, Бог - во плоти: не по временам только Он действует, как во пророках, но соединил Себя с человечеством и сродною нам плотию возвел к Себе человечество. Спросим: каким образом Божество - во плоти? Огонь не поглощается железом, но пребывает вместе и дает ему свою силу, железо не уменьшается от растопления, огонь наполняет собою все, соприкасающееся ему. Так и Бог Слово не вышел из Себя, хотя и вселился в нас, - не претерпел превращения, хотя Слово плоть бысть; и небо не стало пусто без Содержащего, хотя земля приняла в свои недра Небесного».

                З пришестям на землю Сина Божого настав спасительний час, коли все людство Хрестом Христовим звільнилось від Адамового прокляття, від рабства гріху, від вічної смерті, і знову ми стали дітьми Божими й наслідниками життя вічного.

                Церква Христова, продовжуючи по волі Божій своє спасительне служіння для світу, сповіщає сьогодні й нам істину спасіння у Христі Іісусі.

                Народжений у Віфлеємі Син Божий і Син людський закликає нас до спасіння. Але спасіння - це справа добровільна, бо Господь у Своє Царство приходити нікого не примушує. Людина, маючи волю від свого Творця, сама повинна визначитись, як і з ким їй бути, яке майбутнє обирати. Та коли людина стала на шлях, який веде до Бога, до вічності, тоді Господь їй щедро допомагає йти обраною дорогою. Але і тих, хто хоче жити по волі свого серця, жити без Бога, Господь не залишає і намагається направити їхній шлях до спасіння.

                Минулий рік, який від нас відходить у вічність, був для нас роком особливої милості Божої. Господь, випробовуючи нас у вірі, неодноразово посилав нам різні життєві труднощі й негаразди, але зберіг нас у єдності віри і відданості Православній Церкві. Цей рік був роком ювілейним, коли ми святкували 1020-річчя Хрещення Русі, приносячи подяку Господу і похвалу святому рівноапостольному князю Володимиру, що привів нас до Єдиної Соборної і Апостольської Церкви, привів до спасіння.

Мудреці зі Сходу, побачивши світло Віфлеємської зірки, й водимі її дивним світлом, прийшли до Новонародженого Христа і принесли Йому свої дарунки. В ці Різдвяні і новорічні дні принесімо й ми свої дарунки Христу Спасителю. А наш дарунок Христу буде тоді, коли ми згадаємо про тих, хто поруч з нами й чекає від нас допомоги і нашої уваги, та допоможімо їм. Принесімо ж, браття й сестри, в дарунок Богові через допомогу ближнім плоди своєї любові, правди, миру і добра.

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі браття і сестри! Вітаю всіх Вас з великим і всерадісним святом Різдва Христового і Новоліттям. Щиро бажаю Вам великих милостей від Новонародженого Христа Спасителя, Його небесної допомоги в житті і нашій праці.

                Закликаю всіх Вас піднести у ці дні свої усердні молитви нашому Спасителю, щоб у Новому році примножилось в наших серцях, нашому житті, нашій Державі та й у всьому світі світло Його Божественного вчення, примножився в нас Дух розуму, Дух премудрості, щоб процвітали між нами мир, любов, добрі діла, праведність і святість. Молімось, щоб наступаючий Новий рік був для всіх нас роком нової благості Божої, був роком мирним, щедрим, благодатним і щасливим для нашої Святої Православної Церкви, нашої Держави і для всіх нас.

                Вітаючи всіх Вас з великим і радісним святом Різдва Христового і Новоліттям, щиро бажаю Вам, щоб Бог любові й миру завжди перебував з усіма Вами.

Смиренний Варфоломій,

З ласки Божої Архієпископ Рівненський і Острозький

Різдво Христове 2008/2009 р. м. Рівне
Переглядів: 794 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz