MENU
Головна » 2011 » Квітень » 5 » Пасія
19:48
Пасія
Пасія – (лат. «страждання») – особлива богослужбова послідовність, яка звершується Великим постом в неділю ввечері, на якій читаються тексти Євангелії, в яких згадуються страждання Христа.
Ця служба була складена найпізніше з усіх церковних служб, а саме, в середені XVII століття митрополитом Київським Петром (Могилой).
Послідування пасії буває 4 рази в рік ( по числу євангелістів): в другу, третю, четверту і п’яту неділі (або п’ятниці) Великого Посту, по вечорам. За кожною пасією прочитуються євангельські повіствування про страждання Христа: на першій – 26 і 27 глави від Матфея, на другій – 14 і 15 від Марка, на третій – 22 і 23 від Луки, на четвертій – 18 і 19 від Іоана. Згідно традиції під час Євангелії всі віруючі стоять з запаленими свічками в руках, а після закінчення служби з благоговінням підходять поклонитися перед Розп’яттям, яке на пасії виноситься на середину храму.
Парафіяни Параскевського храму с. Цурків разом зі своїм настоятелем, о. Олександром Мусієнко, також кожного тижня моляться на Пасії, згадуючи страждання Господа й молячись до Нього про помилування.
«Слава Страстем Твоим, Господи», «Слава долготерпению Твоему, Господи»!
 
ФОТО:
 
 
Переглядів: 768 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 vdv • 09:19, 06.04.2011
Я, лінивий, іще ні разу не був на службі згадування страждань Іісуса, Господа нашого.
avatar

Сайт створено у системі uCoz