MENU
Головна » 2011 » Серпень » 19 » Другий з’їзд православної молоді Рівненщини + фото
22:03
Другий з’їзд православної молоді Рівненщини + фото
Питання взаємовідносин молоді і Церкви в сучасному суспільстві є досить гострим і, часто, неадекватним. Ряд молодих людей зазвичай сприймають Церкву як одну велику заборону. З однієї сторони цей стереотип міцний в людській свідомості, з іншої він не дає пояснення на великий ряд питань, котрі турбують молодь. Тому одна з основних задач Церкви й полягає в тому, щоб донести до молоді адекватну інформацію про цінності Віри й норми церковного життя.
Сучасна молодь остерігається будь-якого втручання в її життя і не має бажання нічим обмежувати себе, в т.ч. й християнством. Навіть ті молоді люди, які й зв’язують своє життя з Церквою, часто вибирають лише християнські цінності, а не саме життя во Христі.
Базуючись на цих засадах, було вирішено у Рівненській єпархії проводити зібрання молоді для вирішення наболілих питань та зближення молодих людей з Церквою та спокнукання їх до духовного життя.
Так, 7-11 серпня 2011р. на скиту святої Праведної Анни, Городоцького Свято- Миколаївського жіночого монастиря, в с. Онишківці Дубенського району був проведений ІІ з’їзд Рівненської православної молоді. Організатором з’їзду є архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, координатором - благочинний м. Рівне та Рівненського округу прот. Валерій Капітанюк, відповідальною за матеріальну частину - ігуменя Михаїла Заєць, настоятельниця Свято- Миколаївського жіночого монастиря. Організаторами заходу стала молодіжка, започаткована прот. Василієм Остапчуком, що діє близько 12 років, а саме такі молоді люди як Таргонський Денис, Романуха Антон, Полюхович Вадим, Кондрюцькова Оксана. Ведучим з’їзду було назначено настоятеля храму прот. Агапіта Печерського, що при військовому госпіталі, прот. Вадима Петровського.
Також на з’їзд були запрошені почесні гості, представники інших єпархій. Це єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, голова літургіко-богословської комісії при Священному Синоді УПЦ, ієрей Владислав Діханов, засновник молодіжного руху "Ф.О.М.А.” в Дніпропетровській єпархії та радник юстиції Наталія Григорівна Калашник.
З’їзд розпочався Божественною літургією, яку очолив Високопреосвященнійший архієпископ Варфоломій у співслужінні Преосвященнійшого Філарета, єпископа Новокаховського і Генічеського та духовенства Рівненської єпархії й гостей.
Після літургії був звершений молебень на початок всякого доброго діла, по закінченні якого Владика Варфоломій звернувся до організаторів, учасників та гостей зі словами настанови та благословення.
Програма з’їзду була розроблена багатогранною та різнобарвною. Все розпочалося з того, що всі учасники (а їх було 92 чоловіки) були розподілені по територіальних округах на чотири команди з постійно закріпленими за ними священиками. Робота розпочалася з ігор на знайомство для більшого зближення молоді між собою. Також по ходу програми відбувалися презентації діючих молодіжних проектів, спілкування духовенства з молоддю у вигляді біблійних годин, чак званих «термосів» (тобто вільного спілкування священиків з молодими людьми) та проводились лекції Владики Філарета, після яких він охоче давав відповіді на всі запитання, котрі турбували молодь. Для збалансованості проводились і різноманітні спортивні ігри, гра «брейн-ринг» на різні церковно-біблійні теми, а також творча гра – презентація тур-агенства по святих місцях певного регіону, який представляла кожна команда. Всі учасники радо, з самовіддачею брали участь у різних обговореннях та конкурсах, адже через їх різноманітність кожен мав змогу знайти можливість реалізації своїх дарувань та примножити їх.. Кожен захід визначався фінальною командою-перможцем, котра отримувала скромні, але вражаючі та незабутні призи й нагороди.
В кінці дня кожен мав змогу відпочити біля вогнища, що розкладалося неподалік молодіжного містечка, де молодь знову ж продовжувала проявляти свої дарування – спів, гру на музичних інструментах та просто спілкування під зоряним небом.
Не позбавлялися молоді люди й спільної молитви. Під час ранкових та вечірніх спільних молитв, що проводилися в храмі на честь рівноапостольних Кирила і Мефодія, кожен мав змогу почергово взяти участь в читанні молитв та співом прикрасити молитву.
Незабутнє враження вправила на молодь й наступна подія. За традицією, яка склалася на джерелі праведної Анни, діти недільних шкіл, по закінченню пісенного фестивалю, присвяченого їх виступам , ввечері, з молитвою, несли та встановлювали поклонний пам’ятний хрест на визначеному місці поблизу господарчого двору скита. Та цього року, Промислом Божим, судилося інше. Несення хреста в силу певних обставин випало на долю учасників молодіжного з’їзду та їх організаторів, котрі разом, сповнені духовної радості, з молитвою та духовними піснеспівами, несли хрест. Також сестри монастиря та діти місцевої недільної школи виступили з концертом для учасників з’їзду.
З’їзд позитивно вплинув на всіх його учасників. Адже кожен дізнався для себе багато чого нового, відчув близкість та радість тісного спілкування й взаєморозуміння між Церквою та молодими людьми.
Настоятель Свято-Троїцького храму с. Дермань, священик Юрій Линка, відповідальний за роботу з дітьми та молоддю Здолбунівського благочиння
 
Фото:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 1004 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz