MENU
Головна » 2010 » Вересень » 5 » 20 років Рівненській єпархії
14:38
20 років Рівненській єпархії
З благословення Архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія 9 вересня 2010р. в Здолбунівському благочинні Рівненської єпархії відбудеться святкування 20-ліття Рівненської єпархії.

О 9 годині у Свято-Різдво-Богородичному храмі смт. Мізоч відбудеться Божественна Літургія та святковий молебень, які очолить Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій.
 
 
Рівненська єпархія створена в квітні 1990 року шляхом виділення її зі складу Волинської єпархії, яка була заснована у 992 році.
Рівненська єпархія знаходиться в адміністративних межах Рівненської області. 30 березня 1999 року Рівненську єпархію було розділено на дві - Рівненську та Сарненську єпархії. Канонічну територію Рівненської єпархії складають райони: Гощанський, Дубенський, Демидівський, Здолбунівський, Корецький, Млинівський, Острозький, Радивилівський та Рівненський. До складу Сарненської єпархії відійшли такі райони: Березнівський, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Костопільський, Рокитнівський та Сарненський. Керуючий Рівненською єпархією Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій
Єпархія нараховує 284 парафії та ділиться на 9 благочиній. Млинівський та Демидівський райони складають одне благочиння у зв’язку з невеликою кількістю парафій Демидівського району. Дубенський район поділений на два благочиння для кращого контролювання церковного життя парафій з боку благочинних, оскільки в цьому районі більш, ніж в інших, розповсюджений розкол.
В серпні 1992 року будинок єпархіального управління та кафедральний собор було захоплено при підтримці громадянської влади представниками УПЦ КП і незаконно утримуються до цього часу. Єпархіальне управління веде судовий процес про повернення єпархіального будинку, що на вулиці 16 Липня, 4, але до цих пір це питання не вирішене.
У квітні 1999 року владою був наданий у користування Рівненській єпархії на декілька років будинок для розміщення в ньому єпархіального управління, який потребував капітального ремонту.
Рівненська єпархія межує із Сарненською, Львівською, Волинською, Тернопільською, Житомирською та Хмельницькою єпархіями.
Переглядів: 776 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz