MENU
Головна » 2009 » Квітень » 15 » Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького
15:05
Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького

Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української Православної Церкви Рівненської єпархії

 
 
 
Христос Воскресе!
Дорогі браття і сестри!

            В цю святу ніч знову звучать над світом всеперемагаючі слова про перемогу життя над смертю, про Воскресіння Сина Божого, Господа нашого Іісуса Христа. В цих словах вміщається сенс нашої віри і нашої надії. Вони є фундаментом, на якому будується наше духовне життя і наше спасіння. Саме тому свято Воскресіння Христового, Пасха Господня, є для нас Святом свят і Торжеством із торжеств. Тому Свята Церква закликає всіх нас, щоб ми в духовній радості й торжестві могли радісно вигукнути: „Сей день, егоже сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь".

            До цієї пасхальної радості і торжества ми з Вами, браття й сестри, пройшли через дні святої Чотиридесятниці, де в подвигах посту й молитви розпинались разом із Христом, щоб через Його Воскресіння мати життя вічне. Бо святий апостол Павло навчає нас: „Коли ж ми померли з Христом, то віруємо, що й жити будемо з Ним, знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади" (Рим. 6.8-9). Але це буде можливим тільки тоді, коли істина Воскресіння Христового стане основою нашої віри і метою нашого життя, коли кожен із нас очистить свою душу й серце від будь-якої скверни та гріха.

            В ці пасхальні дні кожен із нас відчуває цю радість душею й серцем, зміцнює себе надією з'єднатися у вічності з Господом і завжди перебувати з Ним. Істина Воскресіння наповнює сенсом наше земне життя, адже наші земні радощі є тільки відблиском тих благ, які Господь приготував для люблячих Його.

            Кожного разу, коли наступає празник Світлого Христового Воскресіння, ми духовно обновляємося, воскресаємо духом, торжествуємо і, безкінечно радіючи, вітаємо один одного радісними словами „Христос Воскресе" і чуємо у відповідь „Воістину Воскресе". В ці дні забуваються всі образи, ворожнеча і ненависть, а на душі стає світло й так легко, що хочеться жити, всіх любити, твердо вірити та щиро молитись.

            Воскреслий із мертвих Христос Спаситель як колись, так і тепер, закликає нас іти за Ним. Проте ми часто не чуємо Його голосу і заклику. Наші земні турботи й метушня заглушають цей голос. Господь діє в нас через наші природні здібності та обставини життя. Тому нам необхідно очистити наші почуття, щоб не тільки духовними очима побачити Христа у неприступному світлі Воскресіння, але й почути Його голос і йти за Ним. На цьому шляху за Христом на нас чекають всілякі перешкоди й спокуси. Але коли ми будемо мати тверду віру і тверду надію, то всі перешкоди зуміємо подолати й завжди перебувати зі своїм Спасителем і Господом.

            У дні Пасхи Господньої ми повинні, браття й сестри, згадати про тих, хто поруч з нами, хто потребує нашої участі й допомоги, згадати про хворих, сиріт і обездолених, згадати про тих, кому живеться значно гірше, ніж нам, і в міру своїх можливостей допомогти їм, поділитись з ними пасхальною радістю. Наша молитва за них і наша допомога нехай зігріє їхні серця і дасть їм надію на краще. Закликаю кожного із вас примножити свої труди, щоб наше суспільство звільнялось від гріха й зневіри, щоб злоба і ненависть, несправедливість і байдужість, всілякі нещастя і випробування пом'якшувались добротою наших душ і добрих справ, щоб у любові до нашої рідної Батьківщини ми змогли б знаходити порозуміння і злагоду в суспільстві. А це можливо лише тоді, коли ми всі будемо виконувати волю Господню і Його святі заповіді, коли в наших серцях ми будемо берегти мир і сіяти братську любов.

            Возлюблені у Христі всечесні отці, дорогі браття і сестри! Щиро поздоровляю Вас з великим і світлим святом Пасхи Христової. Бажаю, щоб пасхальна радість була для всіх нас джерелом духовних і тілесних сил, збагатила наші душі й серця духовними дарами для благочестивого християн-ського життя, для служіння Богу, Його Святій Церкві, нашому народу і для особистого спасіння. Щиро бажаю, щоб Воскреслий Христос, Бог любові й миру, завжди перебував з усіма нами.

Воістину Воскресе Христос!

Смиренний Варфоломій, з ласки Божої Архієпископ Рівненський і Острозький

Переглядів: 755 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz