MENU
Головна » 2008 » Листопад » 13 » Новий сайт «Православна книга Росії» запропонував користувачам перелік нерекомендованої до читання духовної літератури
15:14
Новий сайт «Православна книга Росії» запропонував користувачам перелік нерекомендованої до читання духовної літератури
 
Захистити віруючих від псевдоправославної літератури - одне з основних завдань інтернет-порталу «Православна книга Росії» (www.pravknіga.ru). У Москві в рамках церковно-громадської виставки-форуму «Православна Русь» відбулася презентація цього оновленого сайту, створеного з благословення Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ. Під час заходу журналістам були показані зразки шкідливої друкованої продукції.

За статистикою Книжкової палати Росії, щорічно в країні видається близько 2200 релігійних книг. Скільки з них православних - сказати неможливо. До статистики ввійшли не лише видання всіх традиційних для країни конфесій, але й езотерична, окультна література. Проте до розділу «наукова і виробнича література» потрапила книга, що не має відношення ні до науки, ні до православ'я. Її журналістам продемонстрував керівник проекту «Православна книга Росії» Георгій Гупало:

- Це «Настільна книга православної людини» якогось «отця Вадима». Встановити прізвище цього «отця», місце його служіння, єпархію не вдалося. Сама книга складається на 20% з передруку Закону Божого з помилками, а інша - заговори, заклинання. Наприклад, рецепт «сидячої ванни із сінною потертю».

У колекції «Православної книги» це не єдиний екземпляр.

- От видані великим тиражем книги «Зцілення іконами» та «Зцілення хрестом», - розповідає Гупало. - Рекомендації - як прикласти хрест до хворого місця.

- Значення цього сайту важко переоцінити, - заявив заступник глави відділу зовнішніх церковних зв'язків (ОВЦС) єпископ Єгор'євський Марк. - На жаль, ми натрапляємо на випадки, коли на книгах, що містять суттєві недоліки, стоять помилкові благословення, які ніколи не давалися. Або благословення, отримані шляхом обману в старих архієреїв на книги, які вони не читали. Ми повинні захистити людей, права споживачів.

Погодився з думкою заступник глави ОВЦС протоієрей Всеволод Чаплін, і керівник прес-служби Московської патріархії священик Володимир Вигилянський. На їхню думку, робота порталу важлива для збереження єдності Церкви.

Однак «Православна книга Росії» буде виконувати не тільки цензорські функції. Цей сайт інформуватиме користувачів про книжкові новинки, про те, де їх можна придбати, або в яких бібліотеках прочитати. Крім того, на сайті можна скачувати книжки. Владика Марк розповів, що сам вже двічі скористався даною послугою. Для обговорення прочитаного існує форум. Отець Всеволод Чаплін висловив сподівання, що дискусії на ньому будуть сміливими, але доброзичливими.

Учасники презентації погодились із зауваженням одного з журналістів, який поскаржився на зависоку ціну і незручний формат православних книг. Часто вони видаються у вигляді подарункових фоліантів. Частина «покетбуків» поки що не перевищує 30% продукції.

Переглядів: 775 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz