MENU
Головна » 2010 » Жовтень » 26 » Відвідини Загаєцького монастиря хористами Свято-Казанської церкви м. Здолбунів
08:05
Відвідини Загаєцького монастиря хористами Свято-Казанської церкви м. Здолбунів
На минулому тижні, у суботу хор Свято-Казанської церкви м. Здолбунів мав змогу відвідати Загаєцький монастир-фортецю св. Івана Милостивого, заснований 1626р. майбутнім митрополитом Петром Могилою, та Богоявленський жіночий монастир у м. Кременць (Тернопільська єпархія).
В Загаєцькому монастирі хор приймав участь у богослужінні, паломники вклонилися місцевим святиням: чудотворній іконі Божої Матері «Всемилостівійша», та іконі святителя Іоанна Милостивого, які три тижні тому перебували у Здолбунівському Свято-Катеринівському храмі. Надалі братією була проведена екскурсія по монастирю та розповідь про його історію. Крім того, пізніше, паломники відвідали Богоявленський жіночий монастир у м. Кременць.
Цікава історія Загаєцького монастиря-фортеці св. Івана Милостивого. Він заснований у 1626р. майбутнім митрополитом Петром Могилою. Знаходиться у селі Малі Загайці Тернопільської області. Був побудований на кошти Ірини Ярмолинської з роду Богушів. Прикрасою монастиря служить оборонний храм св. Івана Милостивого (1623-37) з мурами двометрової товщини. Оборонна вежа-дзвіниця з бійницями. Корпус келій (XVIII ст.). Зберігся одноярусний іконостас з чорного мореного дуба з вишуканим різьбленням. У монастирі зберігається чудотворна ікона св. Івана Милостивого - дарунок Стєфана Ярмолинського (1649), мощі святого і екземпляр Острозької Біблії. У монастирі був похований грецький митрополит Даниїл Ніконісавський (1829). На початку 18 століття монастир став зазнавати різних пригноблень, образ та утисків. Головна причина була у відступленні від православ'я нащадків Ярмолинської і наверненні до католицизму. А також у загальній розгнузданості польської шляхти, яка панувала на той час у краї. 1709 року в монастир був направлений загін кавалерії, щоб змусити іноків перейти в унію. Цей загін наробив монастирю багато лиха — було спустошено церкви, святі ікони прострелено, монастирське майно розграбовано. З 1721 р. монастр перебував в унії. В 1794 році повернутий у лоно Православної церкви. З приходом на територію Західної України більшовиків Загаєцький монастир практично був зруйнований. З жовтня 2001 р. розпочались ремонтно-відновлювальні роботи Загаєцького монастиря та відродження святині, які продовжуються і по цей день.
Коротка історія Богоявленського жіночого монастиря у м. Кременець:
Був заснований у 1633 українські шляхтичі Л. Древинський і Д. Єло-Малинський за привілеєм Владислава IV як православний чоловічий монастир. За «благословенною грамотою» Петра Могили (1636) підпорядковувався Вселенському Патріархові та його Екзарху Київському митрополитові.
При Богоявленському монастирі діяли братство, школа (працювала за навчальним планом Києво-Могилянської колегії), друкарня й шпиталь.
Із видань друкарні найбільше відома т. зв. «Граматика» Кременецька (1638).
У 1-й чверті 18 ст. Богоявленський монастир визнав унію з Римом і увійшов у чин св. Василія Великого.
1807 за указом російського імператора Олександра I територія монастиря з усіма будівлями Волинської гімназії перейшли в споруди реформатського монастиря. 1839 Богоявленський монастир припинив існування, 1865 відновлений як однойменний православний чоловічий монастир.
1953 Богоявленський монастир реорганізований у жіночий, 1959 — ліквідований, 1990 відновив діяльність як православний жіночий монастир. Належить до Тернопільської єпархії УПЦ.
 
ФОТО
 
Кременець:
 
 
 
Ікона Богородиці "Скорботна"
 
Загайці:
 
 
 
Ікона Богородиці "Всемилостівійша"
 
 
Переглядів: 1720 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz