MENU
Головна » 2010 » Вересень » 9 » Верховна Рада планує розглянути низку питань стосовно державно-церковних відносин
18:08
Верховна Рада планує розглянути низку питань стосовно державно-церковних відносин
Упродовж сьомої сесії законодавчий орган України планує розглянути низку законопроектів з питань державно-церковних відносин. Такий висновок дозволяє зробити аналіз проекту порядку денного, складеного за пропозиціями комітетів Верховної Ради, що оприлюднений на парламентському порталі, – повідомляє Інститут релігійної свободи.
Серед підготовлених до розгляду питань значиться лише один законопроект з даної проблематики. Йдеться про проект №2419 депутата Геннадія Москаля («Народна самооборона») про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект.
Однак Комітет з питань культури і духовності підготував постанову про відхилення даної ініціативи. На думку профільного Комітету, пропоновані зміни «суттєво обмежують основні права і свободи як релігійних організацій, так і окремих громадян, зумовлюють невиправдане втручання у їх діяльність з боку держави, не відповідають міжнародно-правовим нормам, що стосуються сфери релігії».
Серед питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сьомій сесії, зазначено законопроект №3347 Ольги Боднар (БЮТ). Депутат пропонує ввести мораторій на приватизацію майна культового призначення, яке підлягає поверненню релігійним організаціям як історичним власникам.
Примітно, що, не зважаючи на численні звернення керівників конфесій з акцентом на важливість такої ініціативи, з листопада 2008 року обговорення цього проекту затягується у профільному Комітеті з питань економічної політики. З цієї причини законопроект не розглядався у сесійній залі протягом минулих сесій парламенту, хоча подібним чином неодноразово включався до порядку денного.
Також Верховна Рада планує доопрацювати та розглянути у другому читанні проект Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (реєстр. №2450). У травні-червні 2010 року цей проект викликав значний суспільний резонанс. Зазнали критики багато з його положень у редакції до другого читання.
Зокрема Інститут релігійної свободи звернувся до профільного Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з пропозицією усунути за допомогою цього проекту дискримінації віруючих при проведенні публічних релігійних заходів мирного характеру. Дозвільний порядок організації таких заходів до цього часу закріплений частиною 5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», що суперечить статті 39 Конституції України.
Парламент також планує підготувати для розгляду проект Декларації про гідність, свободу і права людини (реєстр. №7055), який нещодавно зареєстрував Вадим Колесніченко (ПР). Напередодні автор відкликав з парламенту інший схожий за змістом проект №5027 річної давності. Обидва документи складені на підставі Основ учення Руської Православної Церкви про гідність, свободу і права людини.
Разом з цим, до порядку денного поточної сесії не потрапив законопроект №2729 щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів державного стандарту освіти. Ймовірно, причиною цього стала негативна позиція профільного Комітету з питань науки і освіти.
Даний законопроект, який ще у липні 2007 року зареєстрували спільно Володимир Стретович, Володимир Марущенко (партія ХДС), Ольга Боднар (БЮТ) та Володимир Малишев (ПР), знайшов підтримку з боку глав Церков і віруючих батьків, іноземних і українських експертів, а також враховує позитивний європейський досвід функціонування навчальних закладів, заснованих релігійними організаціями.
Слід нагадати, що до кінця року Держкомнацрелігій має розробити проект Закону України «Про Концепцію розвитку державно-конфесійних відносин в Україні» з метою гармонізації державно-конфесійних відносин. Така вимога міститься в Законі України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку» від 20.05.2010 року.
Крім цього, згідно доручення Президента України В.Януковича до 1 грудня цього року Держкомнацрелігій разом із Мін’юстом має розробити та через Уряд внести до парламенту нову редакцію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та проект Закону «Про повернення культових будівель релігійним організаціям». Останній нещодавно вже був оприлюднений для громадського обговорення.
 
http://pravoslavye.org.ua/
Переглядів: 627 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz