MENU
Головна » 2011 » Лютий » 7 » Українська Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького (Богоявленського)
16:04
Українська Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького (Богоявленського)
 
Сьогодні, 7 лютого, Українська Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького (Богоявленського). Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.
Його Блаженству співслужили: архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Броварський Феодосій, а також насельники Лаври у священному сані.
За традицією, після богослужіння священнослужителі та віруючі пройшли хресним ходом до місця мученицької кончини митрополита Володимира, де було відслужено молебень до священномученика Володимира.
В управління древньою Київською кафедрою митрополит Володимир вступив у 1915 році. З початком громадянської війни й захоплення більшовиками міста, почалися пограбування та насилля, що супроводжувалися оскверненням монастирів і храмів, зокрема, святинь Києво-Печерської Лаври.
Про душевний стан святителя Володимира тоді свідчить розповідь очевидця, котрому архіпастир сказав: «Я ніколи і нічого не боюсь. Я завжди готовий віддати своє життя за Церкву Христову і за віру Православну, щоб тільки не дати ворогам Її посміятися над Нею. Я до кінця буду страждати, щоб зберегти Православ’я в Русі там, де воно почалось…».
Увечері 25 січня 1918 року до Лаври увійшли п'ять озброєних людей. Вони влаштували обшук у покоях митрополита, а потім, запевняючи владику Володимира, що ведуть його «до коменданта», узяли його під конвой. Потім вони посадили митрополита в автомобіль і трохи від’їхали з ним на північ Лаври. «Що, ви тут мене хочете розстріляти?» — запитав владика Володимир. «А що ж, церемонитися з тобою?» — відповіли вбивці. Тоді, попросивши трохи часу для останньої молитви, святий Володимир здійняв руки догори і сказав: «Господи! Прости мои согрешения, вольные и невольные, и приими дух мой с миром». Потім він обома руками хрестоподібно благословив своїх вбивць і сказав: «Господь вас благословляє і прощає». Коли митрополит ще не встиг опустити рук, пролунали три постріли.
Поховали митрополита Володимира в Хрестовоздвиженському храмі, що на території Ближніх печер Києво-Печерської Лаври. А в лику святих архіпастиря-сповідника було прославлено влітку 1992 року. Того ж року було відкрито для вшанування і його чесні мощі, які зараз почивають у Благовіщенському храмі Дальніх печер.
 
http://orthodoxy.org.ua/
Переглядів: 564 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz