MENU
Головна » 2011 » Червень » 5 » «Ублажим… ктитори святого храма...»
23:00
«Ублажим… ктитори святого храма...»
 
Ктитор – з грецької – власник, засновник, особа, яка виділяє кошти на будівництво чи ремонт православного храму.
 
Раніше ктиторами називали церковних старост в приходських храмах. В їхні обов’язки входило управління господарством і збереження зовнішнього порядку храму й цілісності майна.
 
Одним із важливих обов’язків православного християнина є служіння Богу й людям. В православному храмі окремі люди несуть особливий послух. Це – священик, регент, староста, скарбник, просфорниця та інші. Звичайно, що однією з найвідповідальніших осіб є староста. Саме він слідкує за порядком під час богослужіння, допомагає священикові та відповідає за збереження церковного майна.
 
У Свято-Казанському храмі с. Стара Мощаниця Здолбунівського району завжди підносилися молитви віруючих християн до Господа. Старожили села згадують наступних старост: Кравчука Бориса, Клинового Миколу, Горчака Тимофія, Кравчука Петра, Оліннійчука Василя, Філонюка Олександра. Вони у свій час смиренно несли послух, виконуючи обов’язки церковного старости. Не легкими були ті часи, часи безбожної влади, але старости підтримували порядок у храмі й проводили реставраційні роботи.
 
Зараз у нас молодий староста Овдійчук Володимир Володимирович. Він справно виконує свої обов’язки. За час його старостування було зроблено чимало робіт, серед яких зібрання коштів та організація робіт по ремонту куполів та їх позолоти, ремонт прицерковних споруд.
 
У храмі та навколо нього чисто та охайно. Парафіяни люблять свій храм та поважають священика й старосту і у всьому їм допомагають.
 
Прот. Святослав кубчик
 
Переглядів: 812 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz