MENU
Головна » 2013 » Квітень » 26 » Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького
08:22
Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького

Пасхальне послання Високопреосвященнішого Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української Православної Церкви Рівненської єпархії



Христос Воскрес !

Дорогі отці, браття і сестри.

Знову наступив для нас час пасхальної радості, і всі православні християни, провівши дні Великого посту в подвизі молитви й посту, творінні добрих справ милосердя в світлу пасхальну ніч стали учасниками великої духовної радості - Світлого Христового Воскресіння. Цю невимовну радість про Воскресіння Христове ми сповіщаємо тепер один одному, як це робили жінки-мироносиці, сповістивши цю новину святим апостолам словами «Христос Воскрес!»

У цих словах заховується сенс нашої віри. Цими словами ми свідчимо всім про те, у що ми віримо, про те, на що плекаємо свою надію. Вони є фундаментом нашої віри, на якому ми будуємо своє християнське життя, на якому будується життя новозавітної Церкви і всього світу. Воскресіння Христове, Пасха Господня - це Свято свят і Торжество із торжеств. Свята Церква в духовній радості торжественно сповіщає всім нам: «Сей день, егоже сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь».

Радісну звістку «Христос Воскрес», яку почули жінки-мироносиці від ангела, коли прийшли рано-вранці помазати тіло Іісуса і знайшли погребальну печеру порожньою, принесли святим апостолам. Ця звістка стала предметом апостольської проповіді і спасительної місії Святої Христової Церкви. Тому невипадково святий апостол Павел нагадує коринфським християнам: «Якщо Христос не воскрес, то проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор., 15. 14). Але Христос Воскрес, і цю непереможну істину пронесли святі апостоли у всі кінці тодішнього світу. За цю істину вони віддавали своє життя і своєю смертю свідчили першим християнам, що вони проповідують правду. Якби це була неправда, брехня, чи стали б вони віддавати те, що є найдорожчим у людини - своє життя. Але, вмираючи за Воскреслого Христа, терплячи різного роду муки і приниження, вони свідчили всьому світу, що проповідують істину.

Незбагненна любов Бога Отця до роду людського принесла в жертву за звільнення людства від влади смерті Єдинородного Сина, Який поклав початок воскресіння всіх нас для вічного життя і нескінченої радості в оселях Свого Небесного Отця. Святитель Іоанн Златоуст у своєму Огласительному слові на Святу Пасху закликає: «Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя визволила нас. Затриманий смертю, Він подолав її. Зійшов у пекло, полонив пекло і засмутив його... Христос Воскрес і немає жодного у гробі...»

Смерть уже не є неминучою для віруючих у Христа. Вона є заспокоєнням від земних турбот і переходом в інший світ - світ добра, світла і радості. Воскресіння Христове стало запорукою нашого життя з Богом у вічності.

У ці пасхальні дні моя глибока вдячність нашому духовенству, чернецтву і простим віруючим, які не на словах, а на ділі турбуються за відбудову та прикрашення наших храмів і монастирів, за відродження та утвердження православної віри, несуть постійну турботу про нашу молодь і підростаюче покоління, турбуються про престарілих, одиноких немічних і просто бідних людей. Усіма нами вже багато зроблено для торжества віри й християнської любові. Але ми не повинні зупинятись на досягнутому. Тому моя молитва полягає в тому, щоб пасхальна радість додала нам нові сили на подальше служіння на благо Святій Православній Церкві, нашому народу і дорогої всім нам Вітчизни.

Дорогі отці, браття і сестри! Щиро вітаю всіх Вас, вірних Української Православної Церкви в Рівненській єпархії, зі святом Пасхи Господньої і бажаю усім Вам всесильної помочі Божої у Вашому житті і добрих починаннях на благо нашої Церкви і нашої Держави. Ухиляйтесь від тих, хто своєю діяльністю приводить до нестабільності в нашій Церкві і нашій українській державі, сіє ненависть і розбрат серед нашого народу. Щиро хочу ще раз нагадати всім нам, що Воскресіння Христове - це запорука нашого Воскресіння, бо як живий Христос, Глава нашої Церкви, так будемо жити і всі ми. Апостол Павло нагадує нам: «Той, Хто Воскресив Господа Іісуса, воскресить через Іісуса і нас» (2 Кор., 4. 14). «Вірне слово: коли ми з Ним померли, то з Ним і оживемо; коли терпимо, то з Ним і царювати будемо» (2 Тим., 2.11). «Воля Отця, Котрий послав Мене є та, - сказав Господь, - щоб кожний, хто вірує,... мав життя вічне. І Я воскрешу його в останній день» (Ін., 6. 39).

Нехай пасхальна радість і Сам Господь Іісус Христос завжди перебувають з усіма Вами.

Воістину Воскрес Христос!

                                                     Смиренний Варфоломій,

з ласки Божої Архієпископ Рівненський і Острозький

Пасха Господня

     2013 рік

     м. Рівне

Переглядів: 697 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz