MENU
Головна » 2011 » Березень » 21 » Освячення колива на честь святого великомученика Феодора Тирона в Дерманському храмі
16:07
Освячення колива на честь святого великомученика Феодора Тирона в Дерманському храмі
В Свято-Троїцькому храмі с. Дермань Друга в першу неділю Великого посту дбайливо вшановується пам’ять святого великомученика Феодора Тирона, особливо відносно поборництва чистоти святої віри та дотримання святого посту.
Так, через 50 років після мученицької кончини святого Феодора, імператор Юліан Відступник намірився хитрим способом послабити християнство. Він, бажаючи поновити в імперії язичництво, піддавав християн явним і тайним переслідуванням. Знаючи, що християни в першу седмицю Великого посту особливо дбають про чистоту тілесну й духовну, імператор наказав правителю міста Константинополя окропити на всіх ринках продукти харчування ідоложертвенною кров’ю. В цей час архієпископу Константинопольському було видіння. Йому уві сні з’явився чоловік, котрий наказав заборонити християнам купувати продукти на ринках, бо вони окроплені ідоложертвенною кров’ю. Також повелів тим, у кого не було їстивних запасів вдома, варити коливо (розмочену пшеницю з медом). Здивований архієпископ Євдоксій запитав: «Хто ти, що турбуєшся про християн?» «Я – мученик Феодор Тирон і посланий в допомогу християнам», - відповів святий.
З тих пір свята Церква постановила святкувати пам’ять цього святого в суботу першої седмиці Великого посту, а в п’ятницю, на передодні, після Літургії Передосвячених Дарів звершувати молебень великомученику Феодору Тирону, а по закінченні його освячувати приготовлене коливо й роздавати його вірним.
Ця традиція вкорінюється і в Дерманських землях. Люди беруть активну участь в приготуванні колива саме до цього дня, та з благоговінням вживають його самі й передають своїм родичам і близьким після освячення.
Вживаючи це коливо, ми не лише згадуємо події, які відбулися у минулому, але й, як сказано у словах молебню до святого Феодора Тирона, «очищаємось, набираємось духовної сили, що допомагає у духовному відродженні».
Ієрей Юрій Линка, настоятель Троїцького храму с. Дермань Друга
 
 
Так дбайливо прикрашають коливо парафіяни Дерманського храму
Переглядів: 946 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz