MENU
Головна » 2012 » Серпень » 25 » Хресний хід православної молоді благочиння
09:20
Хресний хід православної молоді благочиння
З давніх давен особливою формою покаяння були хресні ходи до правосланих святинь. Вже протягом багатьох століть, шукаючи Божої милості, християни приходять поклонитися до святих місць, до мощей угодників Божих, до чудотворних ікон, якими Господь так щедро наділив нашу правослану землю, її храми та монастирі.
Радіє серце від того, що й в наш час проводиться багато хресних ходів. Один із таких ходів відбувся з благословення Архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія 20 серпня 2012 року в Здолбунівському благочинні. Це був хресний хід православної молоді благочиння за маршрутом Мізоч-Дермань-Гільча.
О 8 годині у Різдво-Богородичному храмі смт Мізоч було відслужено молебень подорожуючим, який очолив благочинний Здолбунівського району протоієрей Олександр Карпюк. Також з напутнім словом звернулись до присутніх, яких було майже двісті чоловік, благочинний, керівник єпархіального відділу по розвитку духовності серед молоді протоієрей Василій Романюк, відповідальний за роботу з молоддю Здолбунівського благочиння ієрей Юрій Линка та настоятель Катеринівського храму м. Здолбунів протоієрей Олександр Єгоров.
Отець Василій Романюк наголосив, що це перший молодіжний хресний хід в Рівненській єпархії і побажав всім Божого благословення. Тут доречно винести подяку о. Василію, який старанно виконує дане йому благословення Владики і завжди підтримує будь-які починання в роботі з молоддю єпархії і зокрема в нашому благочинні. Отець Юрій зачитав графік хресного ходу, а отець Олександр поділився рекомендаціями щодо того, як правильно організувати хресний хід, щоб зберегти тілесне здоров’я, адже відстань в 25 км є не малою. Отець Олександр вже другий рік поспіль організовує хресний хід із Здолбунова до Почаєва і має в цьому досвід.
Отже, всі учасники о 8.45 годині з хрестом, хоругвами, співаючи молитви й піснеспіви вирушили в дорогу. Відстань від Мізоча до Дерманя приблизно 10 км. Невеличкий, приємний дощик порадував всіх на початку хресного ходу. Було тепло, але хмари прикрили сонечко і тому йти було радісно й не важко. Всі відчували духовне піднесення. Дорогою благочинному о. Олександру зателефонував благочинний Рівненського благочиння о Валерій Капітанюк, який бере активну участь у роботі з молоддю єпархії, і побажав Божого благословення всім учасникам. Увійшовши в Дермань учасники хресного ходу побачили багатьох людей, які зустрічали їх, а бажаючі й приєднувалися. Це додавало духовного піднесення для всіх присутніх.
З Божою допомогою хресний хід підійшов до першої зупинки - Свято-Троїцького приходського храму с. Дермань, де настоятелем є відповідальний за роботу з молоддю Здолбунівського благочиння ієрей Юрій Линка. Храм зустрів нас церковним передзвоном. Тут всі учасники мали змогу прикластися до святих ікон, інших святинь та почути коротку розповідь про історію храму, та каплички що збудована на території храму на основі старої липи. Знову пішов дощ і оросив усіх приємною вологою та прохолодою.
І ось всі подорожні прямують до Свято-Троїцького жіночого монастиря. Чуємо передзвін монастирських дзвонів. У Свято-Троїцькому храмі всіх радісно зустріла ігуменя Вероніка, та сестри. Благочинний у співслужінні священиків відслужив акафіст перед чудотворною іконою Богоматері Казанською, а всі мали змогу прикластися до святинь монастиря та послухати розповідь про історію монастиря та його святині.
Після цього всі присутні були запрошені на гостини у монастирську трапезу, що підкріпитися тілесно. Чай з пиріжками та солодощами був дуже смачним і всі з задоволенням частувалися ним. Далі всі присутні мали змогу відпочити й набратися тілесних сил для продовження хресного ходу. Велика подяка ігумені матушці Вероніці за її гостинність, розуміння, добрі й теплі слова й, головне, за молитви, які були такими необхідними всім учасникам хресного ходу. Йдемо далі...
Знову звучать молитви й піснеспіви. І знову подяка о. Олександру й паломникам із Здолбунова, які протягом всього ходу задавали тон піснеспівам, маючи досвід ходи до Почаєва.
Наступна зупинка відбулась близько 15 години в лісі біля с. Верхів, де учасникам був запропонований обід. Спонсором, який виділив кошти на продукти, став голова Здолбунівської районної адміністрації, голова Партії Регіонів Здолбунівського району Віталій Степанович Шуль. Він, як і під час першого з’їзду молоді благочиння, з розуміння поставився до цієї богоугодної справи і завдяки йому всі учасники підкріпили свої тілесні сили смачним обідом. Пісні солодощі були пожертвувані ФГ "Озерянка", що в с. Озірко Здолбунівського району. Питну воду пожертвували Козярець Тетяна Василівна, жителька смт Мізоч та о. Валерій Усик, настоятель Миколаївського храму с. Гільча. Приготував смачний пісний обід настоятель Іоанно-Богословського храму о. Борис Гарбузюк. Його овочевий плов з додаванням смаженої капусти та малосольні огірки запам’ятаються всім назавжди. Під час обіду молоді люди спілкувалися між собою, а також бажаючі задавали питання священикам і отримували на них відповіді.
Хресний хід попрямував до с. Верхів, що за 10 км від с. Дермань. Хмари розступилися, сонечко зігрівало учасників ходи, а йти ставало все важче.
Потрібно сказати й про те, що у хресному ході брала участь не тільки молодь. Долучилися до молодих людей й старші люди (найстарша учасниця ходу з Здолбунова Хорошун Ніна Андріївна і їй виповнилося 80 років), та навіть маленькі діти, яких везли в дитячих колясках. Це донечки священиків з сіл Дермань та Цурків.
Минувши с. Верхів хресний хід вийшов на Острозьку трасу й попрямував до с. Гільча. Попереду була відстань біля 5-ти км.
Втома давалася взнаки. Але ціль - джерело святителя Миколая, що в с. Гільча - була такою близькою. О 17.30 хресний хід дістався цілі. На джерелі було відслужено молебень з акафістом святителю Миколаю й прочитано подячну молитву. Всі бажаючі пили цілющу воду й купалися в джерелі.
На закінчення благочинний протоієрей Олександр Карпюк виголосив повчальне слово, та привітав всіх з прибуттям до кінцевої зупинки, також оголосив, що наступне зібрання молоді благочиння планується на дні Різдвяних святок, після чого всі учасники роз’їхалися по домівках.
Кожен зі священиків, задіяних у хресному ході, ніс відповідний послух. Хочеться відмітити наступних священиків: о. Михаїла з с. Півче та диякона Романа з Здолбунова, що помагали о. Борису у приготуванні обіду, о. Олександра з Здолбунова, що відповідав за медичне обслуговування ходу і мав з собою аптечку з необхідними ліками, о. Валерія з Гільчі та о. Сергія з Кунина, що власним транспортом розвезли учасників після хресного ходу до автовокзалу Здолбунова, та всім священикам, що йшли хресним ходом та слідкували за дисципліною й давали настанови всім присутнім.
Особлива подяка протодиякону Георгію з Казанського храму м. Здолбунів, заступнику відповідального за роботу з молоддю Здолбунівського благочиння, за постійну турботу про учасників ходу та керівництво у співі молитов та піснеспівів.
Благочинний о. Олександр надав свій автомобіль для супроводження хресного ходу, яким їхали священики та Гончарук Олександр Віталійович з Мізоча почергово. Всі учасники могли залишити в автомобілі свої речі, а при втомі чи іншій потребі й під’їхати якусь відстань.
Подолавши відстань біля 25-ти км всі були в хорошому настрої та бадьорому дусі. Учасники дякували священикам-організаторам та просили організовувати подібні заходи й зібрання православної молоді.
Слава Богу за Його милість й благословення!
 
Протоієрей Олександр Карпюк та протоієрей Андрій Остапюк
 
Фото:
 
Молебень Подорожуючим
 
Напутнє слово благочинного
 
Молодь слухає настанови
 
 
Готуємося до виходу
 
Перші кроки
 
Перед першим дощиком
 
Біля Мізоцького ставу
 
 
Прямуємо до с. Дермань
 
Колону замикають священики
 
 
На підході до с. Дермань
 
 
Дерманці зустрічають хресний хід
 
 
На підході до приходського храму
 
Акафіст у монастирі
 
Учасники прикладаються до святинь монастиря
 
 
 
 
 
 
"Ангела за трапезою"
 
"Не хлібом єдиним...", але хліб теж потрібний
 
Найстарша учасниця
 
 
Наймолодші учасники
 
У верхівському лісі
 
На Острозькій трасі
 
 
 
 
Молитва на джерелі
 
Благочинний дякує учасникам ходу
 
Сьогодні 25 серпня проїхали по маршруту хресного ходу автомобілем. Засікли кілометраж. З Мізоча (храм) до Дерманя (монастир) в середньому 9 км, від монастиря до місця обіду в середньому 4 км, від місця обіду до околиці Верхова в середньому 2 км, далі до траси в середньому 4 км, по трасі до джерела в середньому 4 км. Разом близько 24-25 км. (Тут не враховано метри, тому кілометри написані в середньому, може бути трохи більше або менше).
Переглядів: 1133 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz