MENU
Головна » 2011 » Липень » 8 » Дзвони, щоб небо почуло!
20:14
Дзвони, щоб небо почуло!
Темно. Завірюха. Але нам, прихожанам Свято-Михайлівської церкви села Миротин це не завада, адже у нас свято. Нас до храму кличе Дзвін. Вже кілька років пройшло з тих пір як у ньому з’явилася тріщина: малопомітна для ока, але яка забрала у нього найголовніше – голос. Несила було слухати, як він намагається по-старому дзвінко дзвеніти, а у нього нічого не виходить. Почалися пошуки майстра, який би міг повернути голос нашому дзвону. Молилися, запитували, радилися. І він знайшовся.
У місті Бучач, що на Тернопільщині, працює Василь Бабала - власник ливарного кооперативу ”Іскра". Він єдиний в Україні майстер, який ремонтує давні церковні дзвони. Технологію винайшов сам. І ми звернулися до нього по допомогу. Нашій радості не було меж, коли він відгукнувся на наше прохання.
І ось Дзвін вже вдома: у рідному святому храмі. Позаду дорога, ремонт, знову дорога, надійні руки Юрія та Володимира, які несли «хворого друга» до майстрів і повернули додому вже цілого і «здорового», із новим дзвінким голосом. Як нам не радіти, коли нарешті він знову задзвенить і буде відганяти від нас усі життєві негаразди, кликати нас на молитву до храму, лякати своїм голосом усіх ворогів православної віри.
Вирішили відсвяткувати цю знаменну для нас подію ввечері, у день пам’яті трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоустаго, 12 лютого. Вістка облетіла не тільки села, які належать до Свято-Михайлівської церкви, але зачепила і сусідній приход. На свято запросили настоятеля Свято-Троїцького храму села Українка отця Анатолія, місцевого підприємця Олександра Лапчука, який постійно фінансово підтримує наш приход і не пройшов повз і цього разу, Людмилу Юдіну, яка своїми руками створила солодкого двійника нашому дзвону і яким ми змогли віддячити майстрів за їхню роботу. Молитовно з нами був присутній і наш колишній настоятель отець Григорій.
Настоятель храму отець Олег із запрошеним отцем Анатолієм відслужили молебень і освятили дзвін. Отець Олег нагадав історію нашого дзвону, що його пожертвувала церкві одна сім'я у 1923 році. Отець Анатолій повідав нам, що він щойно був на спільній молитві у селі Грозів Острозького району в честь пам’яті трьох святих, на якій був присутній Архієпископ Рівненський і Острозькій Варфоломій. Дізнавшись про цю знаменну для нас подію, він благословив усіх причетних до неї: прихожан, настоятеля, хористів, після освячення дзвона «по разу вдарити у нього, щоб небо почуло». І полилася дзвінка мелодія. В очах прихожан світилася радість від того, що вони змогли доторкнутися до таїнства освячення дзвону.
 
 
 
 
Переглядів: 800 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz