MENU
Головна » 2013 » Квітень » 9 » День пам’яті і скорботи в селі Нова Мощаниця
10:50
День пам’яті і скорботи в селі Нова Мощаниця

     22 березня - день пам’яті і скорботи в селі Нова Мощаниця, Здолбунівського району. У цей день 1944 року сталася трагедія.

      Зранку село жило своїм розміреним життям. Але сільську тишу раптом порушили постріли. З боку лісу наступали озброєні люди. Місцеві жителі, хто як міг, почали рятуватися. Нападники вривалися в оселі, автоматними чергами вбивали людей, підпалювали хати. У декого на шапках були червоні зірки. Ні, це були не фашисти – їх уже було вигнано з території району. Кілька днів оплакували і хоронили загиблих дітей, жінок, стариків, інвалідів.

Минали роки, люди мовчали про злочин. Спочатку усе «списували» на гітлерівців, і лише через 50 років, жителі Мощаниці заговорили, відкрили страшну правду. Виявляється, що цей злочин,  в результаті якого загинуло близько 60 мирних жителів, здійснили червоні партизани.

Завдяки українському історику Володимиру Сергійчуку, який опублікував документ, що зберігався у Центральному державному архіві  громадських об’єднань України, відкрились деякі факти: «Спецсобщение №3 Украинского штаба партизанского движения 21.03.1944 г. Четыре отряда соединения А. Одухи вели бой в с. Б. Мощаница (40км. Южнее Ровно) с отрядом националистов, численностью до 70 человек. Истреблено 220! националистов, взято в плен – 21…..». Виявляється, що в це число зараховано і дітей, і стариків і жінок, яких було вбито в селі.

Але що стало причиною каральної акції? Нібито був звичайний бій в околицях села вояків УПА з одухівцями, внаслідок чого загинув один радянський партизан. І за це партизани зірвали всю свою злість на мирних жителях.

З 1998 року, з ініціативи тодішнього голови сільської ради Головая М.П., вирішили оголосити 22 березня днем трауру та скорботи по своїх загиблих земляках у 1944 та 1918 роках. Справа в тому, що і в 1918 році німецькі загарбники  вчинили злочин перед селянами, за те, що прихильники червоних вбили одного німця. Німці зігнали все село і кожного 10-го розтріляли з методичною точністю – всьго 70 чоловік.

Тепер кожного року 22 березня, в день пам’яті 40 мучеників Севастійських, жителі села з хресним ходом від храму йдуть до пам’ятника безневинно вбитих односельчан. Біля пам’ятника відправляється панахида, а діти місцевої школи у віршах згадують ті страшні часи і кладуть квіти.  Адже серед вбитих є їхні дідусі і бабусі.

Цього року нашу трагедію прибули розділити з нами представники районної влади. А саме голова Здолбунівської районної адміністрації Шуль В.С., голова районної ради Тимощук В.О. та депутат обласної ради, підприємець Андріюк О.М., який ще й передав пожертву на храм. Гості, не зважаючи на сильну заметіль, все-таки з неймовірними зусиллями дісталися до села, молились з нами за упокій безневинно убитих мощаничан, а після цього всі разом поклали вінки та квіти біля пам’ятника.

Нехай Милосердний Господь прийме в Свої оселі душі усіх безневинно убієнних, а ми будемо надіятись, що більше в історії ніколи не будуть траплятися такі жахливі події.

 Протоієрей Ігор Гнатишин

Діти під час панахиди, 2009 рік

Пам'ятник, 2008 рік

Хресний хід, 2008 рік

Переглядів: 983 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 lystonosha17 • 10:07, 09.02.2022
Коли 700 легко перетворюють у 70 то всьому подальшому вірити не доводиться. Як легко маніпулювати, коли ті, хто пішов, вже не захистять себе. То хто звільняв Україну, а хто допомагав окупантам?.
avatar

Сайт створено у системі uCoz