MENU
Головна » 2009 » Серпень » 14

Свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього було встановлене у Константинополі Патріархом Лукою Хрисовергом на знак подяки Господові та Його Пречистій Матері за перемогу грецького імператора Мануїла та руського князя Андрія Боголюбського в битвах з ворогами.

В Руській Православній Церкві це свято поєдналося зі спогадом про хрещення Русі 1 серпня (за новим стилем - 14 серпня) 988 року. За церковним переданням, саме цього дня князь Володимир хрестив русичів у річці Почайні. 

14 серпня в усіх храмах Української Православної Церкви правиться святкова Божественна літургія, під час якої священнослужителі з вівтаря виносять Хрест, щоб віруючі могли йому вклонитися. До або після Літургії звершується мале освячення води, а також меду нового врожаю.

Цей день також називають «Маковієм», ... Читати далі »

Переглядів: 760 | Додав: pruxod | Дата: 14.08.2009 | Коментарі (0)

Православные верующие вступают в период двухнедельного Успенского поста - единственного из постов, который посвящен Богородице.
Он установлен в память Успения (кончины) Божией Матери в 48 году н.э. Пережив своего Сына Иисуса на 15 лет, Дева Мария провела все эти годы в подвигах молитвы и поста, поэтому празднику Успению у православных также предшествует постный период. По строгости соблюдения Успенский пост приравнивается к Великому - в ближайшие две недели не дозволяется употреблять в пищу мясные, молочные и рыбные продукты. В субботу и воскресенье разрешено растительное масло, и только один раз за весь пост разрешается вкушать рыбу - в праздник Преображения Господня.
В этом году период поста окажется на один день длиннее, чем обычно, так как окончание постного времени (праздник Успения Богородицы) приходится на пятницу, из-за чего этот день - также рыбный, и разговение будет перенесено на следующий день.
 
Переглядів: 726 | Додав: pruxod | Дата: 14.08.2009 | Коментарі (0)

Сайт створено у системі uCoz