MENU
Головна » 2009 » Серпень » 6 » «Коли я довідався подробиці того, як на мене чекали люди в Рівному, то прийняв рішення відвідати місто наступного дня»
13:37
«Коли я довідався подробиці того, як на мене чекали люди в Рівному, то прийняв рішення відвідати місто наступного дня»
 
«Коли я довідався подробиці того, як на мене чекали люди в Рівному, то прийняв рішення відвідати місто наступного дня» — Святіший Патріарх Кирил
 
Як уже неодноразово повідомлялося, у неділю, 2 серпня, було дещо змінено маршрут першосвятительської поїздки Україною Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила. Літак із делегацією Руської Православної Церкви не полетів до Рівного, як планувалося раніше, а приземлився в Києві, звідки Патріарх поїхав на Західну Україну автомобілем.

 

Того ж дня, а також у наступні дні у ЗМІ з'явилися недоброзичливі відгуки стосовно того, що нібито Предстоятель РПЦ не ризикнув поїхати до Рівного, побоюючись масових акцій протесту. Навіть з'явилися твердження, що хоч демонстрації в Західній Україні й очікувалися, але «що вони досягнуть такого розмаху, що доведеться вносити корективи у графік візиту, мало хто очікував».

У той самий час, у понеділок, 3 серпня, у першій половині дня Святіший Патріарх усе-таки відвідав Рівне.

У вівторок, 4 серпня, РІА Новини наводять слова Святішого Владики про те, чому було змінено графік поїздок Патріарха Україною.

За словами Предстоятеля Руської Православної Церкви, ще при підготовці візиту на Україну до нього приїжджав високопоставлений представник Адміністрації Президента України й від імені глави держави Віктора Ющенка попросив не їхати до Рівного, тому що там «готуються дуже жорсткі провокації». «Й у влади не було впевненості в тому, що вона зможе втримати ситуацію під контролем», - сказав Предстоятель РПЦ.

«Але, з повагою ставлячись до цієї точки зору, я все-таки просив вставити Рівне до програми мого візиту, що й відбулося», - додав Патріарх.

Однак у неділю, за його словами, подзвонив «один із найбільш високопоставлених людей у президентській Адміністрації» і сказав, що «відвідування Рівного є вкрай небажаним, особливо цього дня». Патріарх тоді перебував у Севастополі, і обговорювалися варіанти, яким чином приїхати до Корця, якщо не можна прилетіти до Рівного. Було два варіанти: Житомир і Київ. «Але оскільки нам представник авіакомпанії повідомив, що в Житомирі посадити літак не можна, було ухвалено рішення летіти в Київ», - пояснив Предстоятель РПЦ.

«Коли я прилетів у Київ і довідався всі подробиці того, як на мене чекали люди, яка кількість жителів Рівного вийшла на вулиці з підтримкою, - я прийняв рішення наступного дня відвідати Рівне», - підкреслив Патріарх Кирил.

«Звичайно, були люди, які там кричали. Зовні це були молоді люди. Не знаю, наскільки щиро вони представляли ці ідеї, які проголошували. Вони справляли враження статистів, у них були заготовлені фрази, які потрібно було вимовляти», - сказав Патріарх. За його спостереженнями, цих людей було небагато, біля трьох десятків осіб. «Вони створювали шумовий ефект, але ніяк не перешкодили ні зустрічі з віруючими людьми, ні відвідуванню храму», - завірив Московський Першосвятитель.

Нагадаємо, у Рівному Патріарха зустрічали як прихильники, так і ті, хто виступає за незалежність української церкви від Москви. Віруючі зустріли Предстоятеля в Рівному оглушливими вигуками «Наш Патріарх - Кирил!». Разом із тим лунали й вигуки «Ганьба». Міліція стримувала віруючих, щоб не допустити можливих зіткнень.

За матеріалами сайту «Релігія в Україні»
 
Переглядів: 729 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz