MENU
Головна » 2009 » Липень » 20 » «Візит Святішого Патріарха повинен зміцнити духовні сили православних» — Блаженніший Митрополит Володимир
16:37
«Візит Святішого Патріарха повинен зміцнити духовні сили православних» — Блаженніший Митрополит Володимир
 
Майбутньому візиту Святішого Патріарха Кирила до України було присвячено інтерв'ю Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира газеті «Известия».

Відповідаючи на запитання журналістів, Предстоятель, зокрема, відзначив, що для віруючої людини зустріч із Патріархом, участь у церковних службах - це завжди радість, завжди свято, і «чим більше буде таких свят - тим краще».
Блаженніший Владика звернув увагу на те, що програма всіх десяти днів візиту є змістовною та насиченою: щодня служби, зустрічі з віруючими. Предстоятель Руської Православної Церкви відвідає Київ, Донецьк, Горлівку, Крим, Луцьк, Новоград-Волинський, Почаїв. Всюди люди готуються до зустрічі зі Святішим Патріархом Кирилом.

«Нині народи наших країн перебувають у складному становищі: на всіх тиснуть економічна і соціальна кризи, багато хто втратив роботу, зарплату, люди живуть у страху за день прийдешній, - відзначив Його Блаженство. - Церква сьогодні, як це було багато разів у нашій тисячолітній історії, повинна зміцнити людей у їхньому стоянні за життя, родину, зміцнити в терпінні, у вірі у свої сили. З Божою допомогою ми переборемо нинішні негаразди. І не такі нещастя переживали. Соціальна місія Церкви в епоху кризи повинна бути спрямована на це».

Тому візит Святішого Патріарха, окрім головної своєї мети - свідчення єдності православних віруючих у Господі Ісусі Христі, - повинен зміцнити й духовні сили православних.
Під час обговорення теми розколу «Известия» поцікавилися в Архіпастиря, якими є причини поділу православних в Україні - релігійними, історичними чи політичними.

Відповідаючи на це запитання, Митрополит Володимир сказав: «Нам іноді дорікають тим, що ми більше переживаємо за людей, які потрапили в розколи, ніж вони самі. Розколи в Україні мають політичне коріння, вони створювалися політичними партіями, владою або під тиском влади. Політики, як правило, радикали, навіть входять до керівних структур розколу, в цій заполітизованості й полягають основні труднощі їх улікування».

Предстоятель підкреслив, що коли церковне підмінюється політичними установками або доцільністю, діалог вести дуже непросто. «А тим часом у багатьох єпархіях є випадки повернення громад у рятівне лоно Церкви, - відзначив Архіпастир. - Повертаються з покаянням, їх приймають, священиків перевисвячують. Торік навіть ціла єпархія звернулася із проханням прийняти в УПЦ. Це церковний шлях. Примиряючись із Богом, люди примиряються із Церквою Його».

На думку Блаженнішого Владики, кроки, які приведуть до улікування, - це деполітизація схизматичних груп. Чим менше політики, тим більше перспектив до єдності.
Щодо того, чи зберігається сьогодні духовна єдність народів України, Росії й Білорусії, Митрополит Володимир нагадав, що «духовна єдність росіян, українців і білорусів обумовлена тисячолітньою єдністю Руської Православної Церкви».

«Вона є їхньою духовною матір'ю. Вона сформувала нашу східнослов'янську ідентичність, наш менталітет, нашу цивілізацію. Це живе дерево з єдиним корінням. Духовна єдність наших народів - це не міф, а реальність, яка не потребує обґрунтування. Зберігши її, ми збережемо історичну перспективу самобутності східного слов'янства у світі, який стрімко уніфікується», - підкреслив Предстоятель.
 
Переглядів: 691 | Додав: pruxod | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz