MENU
Головна » 2009 » Квітень » 28 » «Десницею, яка зараз перебуває в Україні, святитель звершив одне з найбільших своїх чудес» — про яскраві сторінки життя святого Спиридона...
18:08
«Десницею, яка зараз перебуває в Україні, святитель звершив одне з найбільших своїх чудес» — про яскраві сторінки життя святого Спиридона...
 
«Десницею, яка зараз перебуває в Україні, святитель звершив одне з найбільших своїх чудес» — про яскраві сторінки життя святого Спиридона йшлося на прес-конференції в Лаврі
 

У понеділок, 27 квітня, в Києво-Печерській Лаврі відбулася прес-конференція з нагоди привезення з Греції в Україну мощей (десниці) святителя Спиридона Триміфунтського.

«Віруючі Української Православної Церкви, наше духовенство та єпископат раді, що в ці пасхальні дні здійснилася наша мрія», - сказав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, відкриваючи прес-конференцію. Його Блаженство додав, що переговори про привезення до УПЦ мощей дуже шанованого і в Греції, і в нас святителя Спиридона велися упродовж декількох років (розпочалися вони ще за попереднього Предстоятеля Елладської Православної Церкви архієпископа Христодула, †28.01.2008), і відзначив велику заслугу Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма II в тому, що святиня нарешті прибула в Україну. Предстоятель УПЦ висловив також особливу вдячність Митрополиту Керкірському, Пакському і Діапонтійських островів Нектарію, в єпархії якого, на острові Керкіра, спочивають мощі святителя, і який прибув до України на чолі офіційної делегації Елладської Православної Церкви, що супроводжує святиню.

Узявши слово, владика Нектарій також висловив радість - з приводу свого перебування в гостях - Українській Православній Церкві  - «Церкві-мучениці, яка зараз переживає своє воскресіння. І всі ми, Православні Церкви світу, підтримуємо її». За словами Митрополита Керкірського, «Церква України впродовж тривалих років відчувала на собі гоніння атеїстичного режиму. З одного боку, це спричиняло страждання Церкви, а з іншого - мало свої позитивні наслідки: народ, в якого намагалися відібрати його віру, зараз повертається до віри з ще більшою любов'ю, із ще більшою вірою, із ще більшим натхненням. І таким чином справджуються слова Христа, що врата пекла не подолають Церкви» (див. Мф. 16, 18).              

Говорячи про святителя й чудотворця Спиридона, владика Нектарій, як і під час зустрічі мощей святого у Києво-Печерській Лаврі напередодні, 26 квітня, наголосив на тому, що Спиридон Триміфунтський, якого мешканці Керкіри вважають своїм покровителем, - це «справді вселенський святий, тому що своєю любов'ю, своїм заступництвом він обіймає весь світ».

Митрополит Керкірський звернув увагу на те, що тією самою десницею, яка зараз перебуває в Україні, святитель звершив одне з найбільших чудес, довівши на Першому Вселенському Соборі за допомогою стиснутої в руці цеглини, що розпалася на складові (воду, глину та вогонь), догмат про Пресвяту Трійцю. «І я бажаю, щоб святий Спиридон цією самою правицею вів усіх нас по життю, вів усіх нас до спасіння, щоб він дав благословення українській землі та українському народові», - наголосив владика Нектарій.

Відповідаючи на запитання журналістів, високий гість розповів про те, з якими проблемами мешканці Керкіри звертаються по допомогу до святого, і про традицію регулярних хресних ходів з мощами святителя (докладніше про це можна прочитати в інтерв'ю з митрополитом Нектарієм).

Голова делегації Елладської Православної Церкви розповів також про традиційну періодичну заміну взуття святого та про звичай передавати зняте взуття у благословення віруючим або Церквам. Останній раз, повідомив владика Нектарій, таку заміну було здійснено на Пасху, і пару взуття святого Спиридона грецька делегація привезла до Києва - з метою передати його Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру і наміснику Києво-Печерської Лаври архієпископу Павлу (щоб відвідувачі обителі могли вклонитися цій святині).

Наприкінці прес-конференції відбулася презентація документального телефільму "Покровитель Середземномор’я.
Святитель Спиридон, Триміфунтський Чудотворець», який є спільним проектом телекомпанії «Глас» і Синодального відділу УПЦ «Місія духовної просвіти».

Окрім Блаженнішого Митрополита Володимира та Митрополита Нектарія, участь у прес-конференції взяли: намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, Посол Греції в Україні пан Харіс Дімітріу, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) і голова Синодального відділу УПЦ «Місія духовної просвіти», прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.               

Михайло Мазурін, для «Православія в Україні»
 

Нагадуємо офіційний графік перебування святині в Україні:

26 квітня - 10 травня - Київ (26 квітня - 3 травня - Києво-Печерська Лавра; 3-10 травня - місце будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору, храм на честь Усіх святих, м. Либідська, Залізничне шосе, 3);

· 10-11 травня - Рівне;

· 11-13 травня - Луцьк;

· 13-14 травня - Тернопіль;

· 14-16 травня - Чернівці;

· 16-18 травня - Вінниця;

· 18-20 травня - Миколаїв;

· 20-22 травня - Сімферополь;

· 23-24 травня - Луганськ;

· 24-26 травня - Донецьк.
 
Переглядів: 783 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz