MENU
Головна » 2009 » Лютий » 21 » Після Великодня на українців чекає непересічна подія — в Україну буде доставлено частку мощей святого — святителя Спиридона Триміфунтського
13:12
Після Великодня на українців чекає непересічна подія — в Україну буде доставлено частку мощей святого — святителя Спиридона Триміфунтського
 
Як повідомляє офіційний сайт Української Православної Церкви, на прохання Блаженнішого Митрополита Володимира та з благословення Блаженнішого Архієпископа Афінського та всієї Еллади Ієроніма II у Великодні дні до України буде доставлено мощі святителя й чудотворця Спиридона Триміфунтського. Святиня перебуватиме в нашій державі упродовж місяця та відвідає найбільші обласні центри України: з Заходу - через Південь - на Схід.

Остаточні дати прибуття та від'їзду, а також перелік міст, де святиню буде виставлено для поклоніння, наразі уточнюються. А декілька днів тому з Греції, з острова Керкіра повернулася делегація Української Православної Церкви у складі намісника Києво-Печерської Лаври архієпископа Вишгородського Павла та співробітника Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрея Миколая Данилевича. Делегацію від УПЦ приймав митрополит Керкіри, Паксоса і Діапонтійських островів Нектарій, з яким і було обговорено подробиці привезення святині в Україну.

Про те, як виникла ідея привезти мощі саме святителя й чудотворця Спиридона, чим цей святий є близьким українцям, а також про духовне значення майбутньої події «Православію в Україні» розповів учасник поїздки на острів Керкіру, де почивають мощі святого, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Миколай ДАНИЛЕВИЧ.

- Отче, чимало святинь вже було привезено в Україну з інших Помісних Православних Церков. Останніми роками в Києві побувала стопа святого апостола Андрія Первозваного та десниця святого пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна. Цих святих православні віруючі шанують, натомість про святителя Спиридона уявлення, напевне,  не таке глибоке. Чому стало питання про привезення до України чесних мощей саме цього подвижника?

- Взагалі святитель Спиридон шанується в Православній Церкві нарівні зі святителем і чудотворцем Миколаєм. Це древній подвижник, IV століття, він брав участь у Першому Вселенському соборі - про це можна прочитати в його житії. Сам він жив на Кіпрі, потім мощі його знаходилися в Константинополі, а згодом були перенесені на Керкіру.

Ідея привезти святиню виникла тоді, коли мощі святителя Спиридона знаходилися в Росії - 2006 року, також у квітні-травні. У Москві мощам вклонилися близько 400-500 тисяч людей: за сім днів, поки святиня перебувала у Свято-Даниловому монастирі, на поклоніння прийшли майже 300 тисяч віруючих. Носили ковчег із мощами також по восьми обласних центрах Росії, й за тих день чи два, що святиня перебувала в місті, до неї прибували по 100 тисяч осіб. Тому в Росії святитель Спиридон є досить відомим.

Головна мета принесення мощей святителя Спиридона до України полягає в тому, щоб надати нашому народові можливість почерпнути духовну втіху та радість від святині, особливо в цей непростий, як у духовному, так і в матеріальному плані, для нашої Батьківщини час.

Важливо, щоб наш віруючий народ відчув, що в тих випробуваннях, які ми переживаємо, ми не одні, - нам співстраждають, за нас моляться, адже Церква - Тіло Христове, в якому коли страждає один член, йому спів страждають інші (1 Кор. 12. 26).

Крім того, святитель знаний своєю ревною боротьбою за православну віру. Нині в нас існують проблеми роз'єднання православ'я, то ми сподіваємося, що привезення святині сприятиме порозумінню між нашими громадянами. Запрошуємо представників усіх конфесій прийти до мощей святителя, отримати його благословення, й відчути, що всі ми є одне стадо, а над нами - один пастир.

Сам митрополит Керкіри, Паксоса і Діапонтійських островів Нектарій дуже переймається проблемою розколу в Україні. За нагоди він завжди цікавиться, як у нас справи з об'єднанням, а тому з великою готовністю відгукнувся на прохання Блаженнішого Митрополита Володимира привезти мощі святителя Спиридона для поклоніння віруючим українцям.

- Митрополит Нектарій також планує відвідати Україну?

- Так, обов'язково. Митрополит Нектарій - людина дуже благочестива, до свого архієрейства був намісником монастиря і є, як то кажуть, монахом в архієрейському сані. Ми організуємо для владики паломництво видатними святинями України, спочатку тут, по Києву, а далі, можливо, з заїздом у Почаїв, Чернігів тощо. Слід сказати, в Греції дуже шанують святителя Луку Кримського (Войно-Ясенецького), тож владика неодмінно побуває і в Сімферополі біля мощей святого.

- Отче, чи можете Ви сказати, чим святитель Спиридон є близьким українцям?

- Це святий, можна так сказати, вселенського масштабу, а не якоїсь певної нації. Як і святитель Миколай сприймається своїм, близьким, і в Росії, і в Україні, попри те, що за національністю був греком. Так само й святитель Спиридон. Він жив досить давно, й ця древність покриває будь-які територіальні межі.

Також хотів би відзначити, що на острові Керкірі, де постійно знаходяться мощі святителя Спиридона, в одному з храмів служив священик Нікіфор Феотокіс. Згодом він прийняв сан єпископа та на запрошення свого співвітчизника та товариша архієпископа Слов'янського й Херсонського Євгенія Вульгариса прибув до Російської імперії, де майже півстоліття працював на церковній ниві. Сім років, з 1779-го, він очолював кафедру в Полтаві, також ставши архієпископом Слов'янським і Херсонським. Тут заснував духовну семінарію для всіх верств населення, й цей навчальний заклад у подальшому став дуже відомим. Поховано преосвященного Нікіфора в Свято-Даниловому монастирі Москви, управляючим якого він був в останні роки життя. Тож священики, які служать на Керкірі, дуже прагнуть відвідати Україну, як місце служіння свого видатного співвітчизника та подвижника.

- Хто займається організацією привезення в Україну мощей святителя Спиридона? Чи не виникне загроза використання будь-якими політичними силами благочестивого наміру Церкви в своїх цілях, адже вибори незабаром...

- Це виключно церковний проект, організовує який Українська Православна Церква і Відділ зовнішніх церковних зв'яків зокрема. Якщо надходитиме якась матеріальна допомога, то вона буде мінімальною.

Ця акція не має жодної іншої мети, крім об'єднання українського православ'я, всього нашого народу. Саме тому ми будемо обносити мощі по всій Україні, починаючи з Заходу, потім на Південь і на Схід - таким своєрідним колом, яке з Києва почнеться, охопить усю країну й у Києві закінчиться. Пожертви, зібрані під час акції, підуть на будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ.

Але насамперед ми сподіваємося, що святитель Спиридон своїм молитовним предстательством допоможе об'єднати український народ.

- Ви особисто були на острові Керкірі, розкажіть, будь ласка, як святителя вшановують там.

- Для греків взагалі присутність тієї чи іншої святині є дуже природною, я б сказав, звичною. Проілюструю це на прикладі святителя Іоанна Руського, нашого співвітчизника, на Евбії. Зранку прибігають школярі з ранцями за плечима. Наробивши галасу, як і всі діти - поклонилися, перехрестилися, приклалися до мощей святого, й побігли до школи.

Що ж до святителя Спиридона, то вкажу таку деталь. Як відомо, цьому святому моляться в матеріальних нуждах, і сам митрополит Нектарій жартує, що керкірці є дуже лінивими, адже сподіваються на допомогу святителя Спиридона, тому самі нічого робити не хочуть.

- Чи пов'язане привезення мощей з можливим візитом до України Святішого Патріарха Кирила, про який стало відомо нещодавно?

- Річ у тім, що ідея привезти мощі святителя Спиридона в Україну виникла ще минулого року, коли попередній Патріарх Олексій ІІ був у доброму здоров'ї. Митрополит Нектарій висловив побажання, щоб святиню було доставлено саме після Великодня - це й погода більш сприятлива, й час такий - пасхальний, радісний. Тому збіг із приїздом Святішого якщо й може бути, то випадковий.

Хоча, як ми знаємо, в Бога нічого випадкового не буває. Можливо, Україна одночасно й вітатиме Патріарха, й зустрічатиме святителя Спиридона. Це було б справжнім торжеством, радістю для віруючих і викликало б велике духовне піднесення в наших співвітчизників.

Бесіду вела Юлія Комінко
 
Переглядів: 824 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz