MENU
Головна » 2009 » Січень » 27 » В момент оголошення імені нового Предстоятеля Руської Церкви пролунає 16 ударів Великого Царського дзвона храма Христа Спасителя
18:38
В момент оголошення імені нового Предстоятеля Руської Церкви пролунає 16 ударів Великого Царського дзвона храма Христа Спасителя
 
Особливий дзвін  пролунає в момент обрання нового Патріарха Московського і всієї Русі. «У Великий Царський дзвін Храма Христа Спасителя вдарять 16 разів - це буде означати, що обрано шістнадцятого Предстоятеля Руської Православної Церкви. Потім пролунає короткий благовіст, реконструйований за зразком XVІ століття», - повідомив головний дзвонар Храму Христа Спасителя Ігор Коновалов.

Коли саме «вдарять у дзвони» точно не відомо - це залежить від години завершення підрахунку голосів на Помісному Соборі». Дзвін пролунає в будь-який час доби, навіть уночі.

«Частота ударів буде досить енергійною - приблизно раз на хвилину-півтори. Це залежить від розмаху язика, що важить 1 тонну 300 кг, а сам дзвін - 30 тонн. Одна людина з такою роботою не впорається, тому розгойдувати язик будуть два дзвонарі», - пояснив Коновалов. Він також зазначив, що «на Великому Царському дзвоні є ім'я Святійшого Патріарха Алексія ІІ».

Щоб реконструювати історичний дзвін, майстрам довелося активно попрацювати в архівах. «Зрозуміло, що ніяких нот та інструкцій не збереглося. Головним посібником стали описи мандрівників», - відзначив Коновалов. По його словами, більше точними виявилися спогади іноземців. «У російських текстах зустрічаються прості описи - наприклад, «клеплють три дзвони», або «клеплють довільно», або «вдаряють у великий кампан», а як конкретно це робиться невідомо», - помітив дзвонар. «А іноземні мандрівники писали, можливо, навіть іронічно про росіян, чиї традиції були їм незрозумілі, але вони зважали на більш точні деталі - «спочатку подзвонять шість разів у найменший дзвін, потім - шість разів у наступний дзвін», і так далі», - розповів дзвонар.

На інтронізації Патріарха 1 лютого пролунає так званий «годуновський» дзвін - один із найцікавіших в історії. Він не має відношення до особистості самого Годунова. Просто розківту це високе досягнення звонарного мистецтва зазнало саме в роки його правління. Відлуння історичного дзвону дійшло до наших часів завдяки опері Модеста Мусоргського «Борис Годунов». «Малюнок дзвона  з опери Мусоргського з деякими варіаціями і ліг в основу патріаршого благовісту», - відзначив Ігор Коновалов. За його спогадами, у 1990 році при інтронізації останнього Патріарха, Алексія ІІ, звучав дзвін Богоявленського собору, а спеціальним дзвоном нового Предстоятеля зустрічали в Даниловому монастирі, де була в той час уперше збудована резиденція Патріарха. Тоді за основу дзвонової мелодії було взято дзвін з опери Римського-Корсакова «Царська наречена».
 
Переглядів: 888 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz