MENU
Головна » 2009 » Січень » 25 » Питання про зміну канонічного статусу не порушуватиметься на Помісному соборі делегатами від УПЦ – Митрополит Володимир
17:39
Питання про зміну канонічного статусу не порушуватиметься на Помісному соборі делегатами від УПЦ – Митрополит Володимир
 
В інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня» Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир заявив про те, що питання про зміну канонічного статусу Української Православної Церкви не порушуватиметься на Помісному соборі делегатами від УПЦ. «Нинішній статус Української Православної Церкви є оптимальним», - сказав Його Блаженство.

«Канонічний статус, наданий нашій церкві вісімнадцять років тому, пройшов випробування часом, показав свою життєздатність, дав нам можливість об'єднати паству, стати, за словом апостола, "усім для всіх". Тому ми очікуємо від Собору, що цей статус дістане соборне підтвердження», - додав Предстоятель УПЦ.

Оскільки Помісному собору належить вища влада в питаннях віровчення і канонічного устрою у межах Московського Патріархату, частиною якого нині є і Українська Православна Церква, він має затвердити рішення попередніх Архієрейських соборів щодо Української Православної Церкви.

Але, як зазначив Митрополит Володимир, «за обсягом своїх прав наша Церква сьогодні не поступається не тільки автономним, а й деяким автокефальним Церквам».

Разом із тим Його Блаженство не виключає перспективи вдосконалення канонічного статусу УПЦ. Але сьогодні, на його думку, «будь-які остаточні рішення з даного питання є передчасними», тому що «всередині церковного народу немає єдності в питанні оптимального для нашої церкви канонічного статусу».

«Для нас важливо не тільки подолати розкол, а й зберегти єдність нашої Церкви. Тому ми не можемо жертвувати сьогодні внутрішньою єдністю, щоб знайти єдність із тими, хто відокремився», - додав Митрополит Володимир.

«І прибічники, і противники "єдиної Помісної Церкви", про яку так багато нині говорять політики, мають усвідомити очевидне: Церква не може й не повинна бути інструментом політичного чи ідеологічного впливу», - заключив Предстоятель УПЦ.
 
Переглядів: 788 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz