MENU
Головна » 2008 » Листопад » 11 » КИЇВ. Синод УПЦ ухвалив низку рішень стосовно 75-х роковин Голодомору в Україні
21:01
КИЇВ. Синод УПЦ ухвалив низку рішень стосовно 75-х роковин Голодомору в Україні
 
 
У вівторок, 11 листопада, на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви, що відбулося під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира в резиденції Предстоятеля УПЦ у Києво-Печерській Лаврі, було ухвалено рішення стосовно відзначення 75-х роковин Голодомору в Україні.

22-23 листопада цього року в усіх єпархіях УПЦ буде проведено жалобні поминальні заходи по жертвах Голодомору.

За Божественною літургією та іншими заупокійними богослужіннями (панахиди, літії тощо) цими днями Священний Синод благословив у заупокійній єктенії додати слова «...о упокоении душ усопших рабов Божиих от глада и пагубы безбожною властию уморенных...».

Синод прийняв також Звернення з нагоди скорботної дати 75-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

У зверненні наголошується на тому, що «штучний голод 1932-1933 рр. було сплановано більшовиками з метою прискорення примусової колективізації, ліквідації "куркульства" як класу, знищення "ворожих елементів"».

У синодальному зверненні Голодомор названо геноцидом, метою якого було «знищити саму душу народу, привести її до повного духовного рабства». Штучний голод, цинічне, цілеспрямоване, безжальне масове вбивство мільйонів громадян могло статися «лише в богоненависницькому та людиноненависницькому середовищі».

Церква суворо засуджує чинники, які призвели до трагедії Голодомору, застерігає від «глибоко хибної та антигуманної ідеології, що зробила подібну трагедію», і закликає до покаяння «тих, хто ще не прозрів і не зрікся богоборства в усіх його формах».

Церква також закликає до «відмови від екстремізму, нетерпимості, помсти, братоненависництва, розділення на своїх і чужих».

«Настав нарешті час духовного єднання народу України, повернення до споконвічних духовних цінностей», - наголошується у зверненні.

Синодальне звернення підписали Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, митрополити Одеський та Ізмаїльський Агафангел, Луганський і Алчевський Іоанникій, Чернівецький і Буковинський Онуфрій, Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, архієпископи Хустський і Виноградівський Марк, Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор, єпископ Олександрійський і Світловодський Пантелеімон та керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан.

Повний текст звернення та журнали Священного Синоду опубліковані на офіційному сайті УПЦ
 
Переглядів: 823 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz