MENU
Головна » 2008 » Серпень » 26 » КИЇВ. На батьківщину святителя Димитрія Ростовського прибула частка його мощей
16:04
КИЇВ. На батьківщину святителя Димитрія Ростовського прибула частка його мощей

У п'ятницю, 22 серпня, на батьківщину святого Димитрія Ростовського - у місто Макарів Київської області - з російського Ростова-на-Дону було доставлено частку його мощей для постійного зберігання та вшанування. У 1650-1660-х роках, коли там мешкав майбутній святитель юний Данило Туптало, Макарів був маленьким козацьким хутором, захованим у зелені навколишніх лісів. Тепер це відомий районний центр з розвинутою соціальною інфраструктурою. До речі, наступного року місто відзначатиме 300-річчя з дня кончини святителя Димитрія Ростовського, що можна розцінювати як значну духовно-культурну подію для місцевої громади.

Мощі святителя Димитрія зустрічали: духовенство Макарівського благочиння на чолі з керуючим справами Української Православної Церкви архієпископом Білоцерківським і Богуславським Митрофаном, а також представники місцевої влади, парафіяни навколишніх храмів, молодь. У церемонії також взяла участь молодіжна козацька сотня імені Сави Туптала (так звали батька святого) на чолі з Дмитром Скрипником.

Мощі святителя Димитрія було привезено в макарівський Свято-Іллінський храм. Настоятель храму священик Андрій Ярош переніс частку мощей в підготоване для неї місце, після чого дозволив людям прикластися до святині та попросити заступництва й допомоги святого Димитрія Ростовського в усіх земних справах.

На центральному майдані Макарова міська влада збудувала пам'ятник славетному ростовському митрополиту, освятив його архієпископ Митрофан.
 

Під час освячення сталося справжнє диво. На небі з хмар утворився добре помітний православний хрест. Здавалося, він мав бути утворений зі смуг, які залишають після себе на небі літаки, але, по-перше, літаків цього дня над Макаровом не було, а по-друге, вони не літають хрест-навхрест.

Іван Верстюк, Київ
 
Переглядів: 878 | Додав: pruxod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz