MENU
Головна » 2012 » Вересень » 12 » 120-річний ювілей храму Успіння Пресвятої Богородиці села Глинськ
20:35
120-річний ювілей храму Успіння Пресвятої Богородиці села Глинськ
28 серпня своє престольне свято на честь Успіння Пресвятої Богородиці молитовно відзначали прихожани села Глинськ Здолбунівського району разом із молодим настоятелем отцем Олегом та гостями.
 
 
Початок своєї історії храм в селі Глинськ бере ще з XVI століття (1563 року), коли вперше було збудовано церкву.
Після Брестської унії 1596 року православні церкви перетворили на уніатські, така ж участь спіткала і Глинську. З невідомих причин храм був зруйнований, бо вже в 1618 році на тому місці була побудована каплиця над іконою Почаївської Божої Матері, яка залишилась неушкодженою під час руйнування храму.
В 1775 році Глинський поміщик Ремігіюш Єловіцький розширив саму основу каплиці і прибудував з дерева середню частину і притвор, окремо збудував дзвіницю з п’ятьма дзвонами. І так з’явилась церква, яка простояла до 1892 року.
Після приїзду до села Глинськ чеських поселенців, священик Матфій Тарнавський разом з громадою села почав клопотання перед владою про будівництво нової церкви. Через міністра внутрішніх справ і двора було зроблено доповідну імператору про виділення відповідної суми грошей на будівництво храму в селі за новим проектом.
21 червня 1889 року рівненський повітовий справник повідомив, що на доповідній Волинського губернатора про необхідність мати у Глинську муровану церкву Його Імператорська Величність написав: «Очень желательно».
З Божою допомогою будівництво нового храму в селі було завершено в 1892 році на місці зруйнованого, а в жовтні 1892 року в присутності архієпископа Волинського і Житомирського Модеста був освячений престол на честь Успіння Пресвятої Богородиці.
В писаних першоджерелах церква характеризується, як: «Церковь, построенная в 1892 году по личному выраженному желанию Государя Императора Александра ІІІ».
А саме цього 28 серпня 2012 року на свято Успіння Божої Матері випав 120-річний ювілей церкви в селі Глинськ, на який були запрошені гості з різних куточків Рівненської єпархії.
 
 
Престольне свято розпочалося ще напередодні вечірнім богослужінням з виносом плащаниці Пресвятої Богородиці.
Вранці було відслужено водосвятний молебень з акафістом Успінню Пресвятої Богородиці, після яких розпочалася Божественна Літургія, яку очолив протоієрей Андрій, настоятель Різдва-Богородичного храму села П’ятигори. Йому співслужили священослужителі сусідніх приходів.
Святкове богослужіння закінчилось хресним ходом навколо храму з хоругвами та іконами, під час якого була відслужена літія за померлих священо- та церковнослужителів храму. На церковній паперті, було виголошено молитовну подяку Небесному Отцю і Пресвятій Богородиці за їх допомогу і милість. Настоятель храму ієрей Олег сказав слова щирої вдячності священикам за підтримку на початковому шляху своєї діяльності. Особливо подякував прихожанам, які за дуже короткий термін зуміли привести храм та прилеглу до нього територію до належного стану.
На завершення престольного свята було організовано трапезу для паломників та гостей.
28 серпня 2012 року. Ієрей Олег Ціпан
Переглядів: 1384 | Додав: pruxod | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт створено у системі uCoz